Meštanima Donje Gušterice hitno potrebna pomoć

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Svake godine reka Janjevka u Donjoj Gušterici pokazuje svoju zlu ćud, ali nikada kao posle Božića ove godine, kada je nosila sve pred sobom.

Svake godine reka Janjevka u Donjoj Gušterici pokazuje svoju zlu ćud, ali nikada kao posle Božića ove godine, kada je nosila sve pred sobom. Porodice Ristić, Savić i Šubarić su pretrpele najveće štete.

„Bila mi je poplavljena jedna i druga kuća. Uništena nam je jedna prostorija ispod stepeništa, gde je soba tri sa tri. Tu su izvirale podzemne vode, a takođe mi je voda ušla u radionicu gde imam alat, neki malo amaterski. Takođe, kukuruz mi je stradao, bila mi poplavljena pušnica, svinjci, kokošarnik, sve nam je to bilo poplavljeno“, priča Miroslav Ristić, dok stojimo pored reke, koja je puna otpada. Kada bi se reka sanirala, očistila, popločala i kada bi se sa strane stavile bankine, do ovakvih poplava ne bi dolazilo, misli Miroslav Ristić, a na naše pitanje ko bi to trebalo da uradi, kaže da ne zna.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Miroslavljeva supruga nam pokazuje plastenik u kome je bio zasađen spanać i taman kada je trebalo da počne i proizvodnju rasada, voda je uništila sve. Zaista, u plasteniku je sada samo blato koje je voda odtavila.

„Sve je upropašteno u plasteniku. Najpotrebnije nam je sada sredstvo za dezinfekciju, i za bunar i za plastenik. Takođe, nema ko da me posavetuje da li smem sada da radim baštu i ovu zemlju u plasteniku“, nastavlja Miroslav i dodaje da ga je strah stigao tek posle povlačenja vode. Ristići imaju bebu od godine dana i „šta bi se desilo, ne daj Bože, da je voda ušla tamo gde je dete?“, pita se Miroslav i dodaje da je njegova porodica ipak dobro prošla i da ima ljudi u selu kojima je Janjevka uništila mnogo više. Jedna od takvih porodica je i porodica njegovog brata, Stanka Savića.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Stradao nam je hidrofor, šupe, podrum, sva spremljena zimnica, garaže, šupe. Propalo nam i nešto malo brašna i žita. Najopasnije je bilo u podrumu, u podrumu je sve uništeno, totalno ništa nema od njega, sve moramo novo da kupujemo“, pokazuje Stanko, dok tužno gleda srušenu šupu, pale zidove od garaže, a osim poplave, kaže da ima i druge probleme.

„Živim sa suprugom, imam sina, snaju i troje unučadi. Sin i snaja nigde ne rade, izdržavamo ih mi sa penzijom, ja 20.000, supruga 30.000, eto od toga se izdržavamo. I ova muka nas sada napala, sa ovim poplavama, ali šta da radimo, sami moramo da se borimo“, tužno nastavlja Stanko, koji se posle polava i razboleo jer se prehladio, pokušavajući da sa porodicom spasi bilo šta.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Dok smo razgovarali sa Miroslavom i Stankom, došli su predstavnici seoskog lokalnog saveta, koji su doneli pakete sa hranom, međutim njima je potrebna pomoć u novcu kako bi kupili sve ono što im je uništeno ili barem da im neka institucija ili organizacija popravi porušeno. Savići nemaju sredstava da to sami urade.

Danas su u Gušterici bili i predstavnici Crvenog krsta Srbije, pre nekoliko dana su ih obišli i predstavnici opštine Gračanica i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Poplavljene porodice se nadaju da će pomoć uskoro da stigne i da će biti podeljena „pošteno“, u zavisnosti koliko je ko štete pretrpeo.

Savići i Ristići nisu jedini izgubili mnogo u poplavama koje su počele posle Božića. Za preko 100 domaćinstava, samo na centralnom Kosovu, pomoć je neophodna i hitna, pa je i Eparhija raško- prizrenska pozvala sve koji mogu i žele, da novčana sredstva uplate na žiro račun eparhije.


Posledice nezapamćenih poplava na Kosovu i Metohiji još se procenjuju, a meštani Kosovskog Pomoravlja, Metohije i centralnog Kosova očekuju pomoć, sa nadom da se ovakva katastrofa nikada neće ponoviti, nikome i nigde.


Anđelka Ćup