Мештанима Доње Гуштерице хитно потребна помоћ

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Сваке године река Јањевка у Доњој Гуштерици показује своју злу ћуд, али никада као после Божића ове године, када је носила све пред собом. Породице Ристић, Савић и Шубарић су претрпеле највеће штете.

„Била ми је поплављена једна и друга кућа. Уништена нам је једна просторија испод степеништа, где је соба три са три. Ту су извирале подземне воде, а такође ми је вода ушла у радионицу где имам алат, неки мало аматерски. Такође, кукуруз ми је страдао, била ми поплављена пушница, свињци, кокошарник, све нам је то било поплављено“, прича Мирослав Ристић, док стојимо поред реке, која је пуна отпада. Када би се река санирала, очистила, поплочала и када би се са стране ставиле банкине, до оваквих поплава не би долазило, мисли Мирослав Ристић, а на наше питање ко би то требало да уради, каже да не зна.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Мирослављева супруга нам показује пластеник у коме је био засађен спанаћ и таман када је требало да почне и производњу расада, вода је уништила све. Заиста, у пластенику је сада само блато које је вода одтавила.

„Све је упропаштено у пластенику. Најпотребније нам је сада средство за дезинфекцију, и за бунар и за пластеник. Такође, нема ко да ме посаветује да ли смем сада да радим башту и ову земљу у пластенику“, наставља Мирослав и додаје да га је страх стигао тек после повлачења воде. Ристићи имају бебу од године дана и „шта би се десило, не дај Боже, да је вода ушла тамо где је дете?“, пита се Мирослав и додаје да је његова породица ипак добро прошла и да има људи у селу којима је Јањевка уништила много више. Једна од таквих породица је и породица његовог брата, Станка Савића.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Страдао нам је хидрофор, шупе, подрум, сва спремљена зимница, гараже, шупе. Пропало нам и нешто мало брашна и жита. Најопасније је било у подруму, у подруму је све уништено, тотално ништа нема од њега, све морамо ново да купујемо“, показује Станко, док тужно гледа срушену шупу, пале зидове од гараже, а осим поплаве, каже да има и друге проблеме.

„Живим са супругом, имам сина, снају и троје унучади. Син и снаја нигде не раде, издржавамо их ми са пензијом, ја 20.000, супруга 30.000, ето од тога се издржавамо. И ова мука нас сада напала, са овим поплавама, али шта да радимо, сами морамо да се боримо“, тужно наставља Станко, који се после полава и разболео јер се прехладио, покушавајући да са породицом спаси било шта.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Док смо разговарали са Мирославом и Станком, дошли су представници сеоског локалног савета, који су донели пакете са храном, међутим њима је потребна помоћ у новцу како би купили све оно што им је уништено или барем да им нека институција или организација поправи порушено. Савићи немају средстава да то сами ураде.

Данас су у Гуштерици били и представници Црвеног крста Србије, пре неколико дана су их обишли и представници општине Грачаница и Канцеларије за Косово и Метохију. Поплављене породице се надају да ће помоћ ускоро да стигне и да ће бити подељена „поштено“, у зависности колико је ко штете претрпео.

Савићи и Ристићи нису једини изгубили много у поплавама које су почеле после Божића. За преко 100 домаћинстава, само на централном Косову, помоћ је неопходна и хитна, па је и Епархија рашко- призренска позвала све који могу и желе, да новчана средства уплате на жиро рачун епархије.


Последице незапамћених поплава на Косову и Метохији још се процењују, а мештани Косовског Поморавља, Метохије и централног Косова очекују помоћ, са надом да се оваква катастрофа никада неће поновити, никоме и нигде.


Анђелка Ћуп