Почиње нови програм ЕУ за помоћ најугроженијима у време пандемије

Канцеларија Европске уније (ЕУ) на Косову, заједно са извршним партнерима, Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) на Косову, Међународном организацијом за миграције (ИОМ) и Саве тхе Цхилдрен, покренули су програм ЕУ4 социјалне заштите који финансира ЕУ, а након кризе са коронавирусом, са циљем да се помогне најугроженијим категоријама да се изборе и превазиђу последице кризе COVID-19, саопштено је из агенције УНДП.

Друга процена социо-економског утицаја, коју је УНДП спровео у сарадњи са УН Вомен и УНФПА, а која ће бити покренута следеће недеље, показује даље смањење прихода, додатни губитак посла, смањену потрошњу на здравство и образовање и пораст инциденатаи насиље у породици.

Три данас потписана пројекта у укупној вредности од 11,8 милиона евра пружаће хитну подршку, социјалну заштиту и убрзани социјално-економски опоравак социјално угроженим групама на Косову.

Мариа Суокко, стална представница УНДП-а нагласила је важност пројекта да се допре до најугроженијих, на основу принципа УН-а да никога не остављају иза себе:

„Сада имамо јединствену прилику, уз подршку ЕУ, да пружимо извесно олакшање онима који су у најрањивијим ситуацијама и онима који су маргинализовани – без обзира на етничку припадност или поделу између града и села. Желела бих да захвалим читавом тиму канцеларије ЕУ за Косово на поверењу УНДП-у у пружању ове подршке. Ова акција има за циљ да побољша приступ интегрисаној социјалној заштити за оне најугроженије. Сарађиваћемо са Министарством рада и социјалне заштите и центрима за социјалну заштиту како бисмо побољшали циљање и пружање подршке. Такође ћемо помагати у обуци нове генерације социјалних радника, заједно са УН.

УН Волонтери –“Директна подршка женама и девојкама је саставни део акције, а ми ћемо ангажовати УН Вомен као нашег партнера. “

„Уз додатна средства и продужени временски оквир пројекта, ИОМ ће наставити да се залаже за помоћ најугроженијима и не само да ће подржати знатно већи број корисника као што је првобитно предвиђено, већ ће и адекватно одговорити на различите непосредне, средњерочне и дугорочне потребе циљане групе, побољшавајући отпорност и подржавајући опоравак читаве заједнице. Наставићемо да радимо у блиској координацији са донатором програма, Европском унијом и програмским партнером, Министарством за заједницу и повратак, општинским званичницима и локалним актерима “, рекла је Анна Ростоцка, шеф мисије ИОМ-а на Косову

Радећи у саставу косовског тима УН-а, УНДП на Косову пружа подршку народу и институцијама на Косову у припреми, одговору и опоравку од пандемије COVID-19 од избијања, фокусирајући се посебно на најугроженије.

А.М.