fbpx

Proširena optužnica protiv Zorana Đokića iz Peći

Илустрација фото: pixabay/Activedia

Илустрација фото: pixabay/Activedia


Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči,

Tužilaštvo u Peći proširilo je optužnicu protiv Zorana Đokića koji se tereti za ratni zločin, pet dana pre zakazane završne reči, potvrdio je za KoSSev advokat optuženog, Ljubomir Pantović.

Pantović kaže da je optužnica sada proširena na osnovu iskaza tri svedoka koji su dati krajem juna i početkom jula prošle godine.

Advokat navodi da tužilaštvo tokom postupka formalno ima pravo da menja ili proširi optužnicu, ukoliko tužilac smatra da su se pojavili neki novi dokazi u toku glavnog pretresa, ali:

„Čekati šest meseci, odnosno skoro sedam, to nije bilo u redu. Međutim mi tu ne možemo ništa“, dodao je Pantović.

U sklopu nove, proširene optužnice, pominju se tri nova događaja sa kojima se povezuje Đokić, a koji nisu uvrštenu u prethodnu optužnicu.

Pantović objašnjava da u slučaju proširenja optužnice, odbrana dobija određeni rok za pripremu. Novi datum završne reči je 4. Februar, kada će se optuženi Đokić izjasniti o novim optužbama tužilaštva.

Zorana Đokića je uhapsila Kosovska policija 2. februara 2019. godine na prelazu Jarinje. Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžavan.

Prema optužnici podignutoj u junu 2019., Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili“.

Izvor: Kossev
%d bloggers like this: