Protest meštana Gračanice zbog problema sa električnom energijom

ФОТО: РТВ Ким

ФОТО: РТВ Ким


Na parkingu u blizini restorana „Arsa“ u Gračanici, okupilo se oko dvadesetak meštana kako bi ukazali na problem koji

Na parkingu u blizini restorana „Arsa“ u Gračanici, okupilo se oko dvadesetak meštana kako bi ukazali na problem koji od 8. januara imaju sa električnom energijom. Ukoliko se kvar na električnoj mreži ne reši, meštani poručuju da će preduzeti radikalnije mere, poručuju okupljeni meštani prenosi RTV KIM.

Višesatni prekidi elektro napajanja ili puštanje u rad samo jedne faze, doveli su do kolapsa u funkcionisanju domaćinstava u centru Gračanice.

Zbog nerešavanja problema koji traje već dvanest dana, meštani su organizovali protest.

„Oko 40 kuća i prevrednih subjetaka u ovom delu Gračanice od 8. januara nema dve ili jednu fazu na električnoj mreži, što izaziva velike probleme u životu i radu ljudi. Zima je i temperature su niske, meni je hidrofor smrzao, nije moga da radi jer nije bilo električnog napajanja“, kazao je Aleksandar Todorović.

„Zvali smo KEDS milion puta, ali nismo dobili informacije kada će problem biti rešen. Dolazili su i pokušavali da uklone kvar, ali to je sve bilo kratkotrajno, problem nije rešen. Naša domaćinstva nemaju jednu fazu. Šteta je velika, jer imam restoran i mesaru, sva roba će se pokvariti. Nije mi jasno da se u današnje vreme dešava ovako nešto“, kazao je Miroslav Arsić, vlasnik mesare i restorana „Arsa“.

Kvar su meštani svakodnevno prijavljivali kosovskoj kompaniji za distribuciju i snabdevanje električnom enerijom (KEDS), međutim, kako napominju, ekipe su na teren izašle nekoliko puta, zamenili osigurač koji ubrzo zatim pregori, i situacija se kako napominju, vraća na staro.

„Ovo je dvanaesti dan bez struje, u ovakvim uslovima je nemoguće živeti. Ovo nije bili ni u 19. veku. Smatramo da će ovaj apel, doći do nadležnih u KEDS-u i da će angažovati dodatno osoblje da kvar saniraju u najkraćem roku. Razgovaraćemo sa komšijama, ali ne zna šta nam je činiti“, poručio je Todorović.

Problem sa strujom meštana pokušala je da reši i Opština Gračanica, međutim, kako je ranije za RTV Kim kazao direktor javnih službi u ovoj lokalnoj samoupravi Vladica Trajković iz KEDS-a i dalje nema povratnih informacija kada će kvar biti otklonjen.

Takođe, RTV Kim ni danas nije uspela da dobije odgovor iz KEDS-a kada će problem sa strujom u ovom delu Gračanice biti rešen.

Iz opštine Gračanica su dobili obećanja iz KEDS-a da će prva slobodna ekipa izaći na teren i popraviti kvar na trafo-stanici u Gračanici zbog kog deo naselja ima problema sa snabdevanjem strujom skoro dve nedelje, potvrdio je za KoSSev direktor Odeljenja javnih službi u opštini Gračanica, Vladica Trajković.

Trajković navodi da je razgovarao i danas sa direktorom za održavanje iz KEDS-a i da je dobio obećanja da će do kraja dana ekipa izaći na teren.

„Danas, kada smo se čuli, rekao je da ima preko 210 trafostanica u Prištini koje takođe ne rade i zbog kojih delovi grada isto nemaju struje“, naveo je Trajković, dodajući da mu je objašnjeno i da velika potrošnja i temperature u minusu dodatno otežavaju rad ekipa.

„Njegovo obećanje je da će čim se to sredi, poslati prvu ekipu u Gračanicu“, navodi Trajković za KoSSev.

On dodaje da su ekipe KEDS-a ranije redovno menjale osigurače i premoštavale, ali da je svaki put ubrzo nakon sanacije opet dolazilo do izbacivanja osigurača.

Trajković podseća da je opravka trafo-stanice u nadležnosti regionalne kompanije za snabdevanje, te da opština malo može da učini po tom pitanju, ali dodaje da će u slučaju da ekipe ne izađu na teren do danas u 16h, opština poslati i službeni dopis.

Trajkoviću je još rečeno i da je broj radnika u KEDS-u smanjen nakon privatizacije ovog preduzeća i da je svega nekolicina njih zadužena za održavanje oko 1.200 trafo-stanica, prenosi Kossev.

Izvor: RTV KIM, KOSSEV