Pretres u Domu zdravlja u Štrpcu, traže se vakcine

Илустрација фото: pixabay/jaytaix

Илустрација фото: pixabay/jaytaix

Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja, praćena pripadnicima policije, upala je danas u Dom zdravlja u Štrpcu,

Inspekcija prištinskog Ministarstva zdravlja, praćena pripadnicima policije, upala je danas u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, tražeći vakcine protiv Kovida 19, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

„Izvršen je pretres na Odeljenju za vakcinacije, kovid ambulanti i Odeljenju hirurgije, što je izazvalo uznemirenost radnika Doma zdravlja. Inspektori su sačinili zapisnik, u kome stoji da nisu pronašli vakcine, a direktor Doma zdravlja upozoren je da je posedovanje „nelegalno nabavljenih vakcina“ krivično delo. Ne postoji administrativni ili politički izgovor kojim se može pravdati antihumano ponašanje Prištine, posebno ako se uzme u obzir da ovo nije prvi pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju i dodaje da su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Republika Srbija „tokom čitave epidemije preduzimali nediskriminatorske mere u cilju zaštite zdravlja i života ljudi, ne praveći nikakve razlike po nacionalnoj ili verskoj osnovi, i to je jedini ispravan i civilizovan način u suočavanju sa zajedničkom pretnjom“.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju će svim raspoloživim kanalima obavestiti nadležne međunarodne instance o anticivilizacijskom postupanju Prištine, jer politički interesi i razlozi ne mogu i ne smeju biti prepreka ostvarivanju osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji. Republika Srbija sprovodi masovnu vakcinaciju protiv Kovida 19, i pravo na vakcinu već ostvaruju i naši građani koji žive na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju, dok je Srpska lista najoštrije osudila upad, kako su rekli, u prostorije Doma zdravlja u Štrpcu.

Srpska lista je zatražila od UNMIK-a, KFOR-a, Evropske unije, ambasada u Prištini, predstavnika Svetske zdravstvene organizacije i ostalih stručnih tela da hitno reaguju i spreče ovakvo, kako su rekli, iživljavanje nad srpskim lekarima i građanima na Kosovu i Metohiji.

„U trenutku kada se čitav svet suočava sa posledicama ove opake pandemije,i kada je vakcina jedini način da se ovoj pošasti stane na kraj, nesposobnost da za građane obezbedi vakcine Priština prikriva nasilnim upadima u srpske zdravstvene ustanove i demonstracijom sile, u nadi da će im to doneti jeftine političke poene. U ime Srpske liste želimo da potvrdimo da je ovo još jedan dokaz zašto su poslanici Srpske liste svojevremeno uskratili podršku ovoj Vladi, ali i da ćemo znati, pamteći ovakvo ponašanje, da dobro procenimo sa kim ćemo biti u koaliciji nakon vanrednih izbora koji su pred nama“, saopšteno je iz Srpske liste.

Inače, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je najavilo da su ovlastili policiju da prikupi informacije u vezi sa potencijalnim krivičnim delima šverc lekova i protivpravno obavljanje lekarske delatnosti, ali zvanična istraga još nije otvorena, prenosi Kossev.

„Uveravamo javnost da i dalje budno pratimo situaciju, otkrivajući, istražujući i sprečavajući nezakonite radnje koje mogu ugroziti javno zdravlje i bezbednost, i da ostajemo posvećeni tome da niko ne iskoristi situaciju stvorenu kao rezultat pandemije tokom ovog kritičnog vremena“, poručuju iz tužilaštva.

A.Ć.