U Bujanovcu se ne/vakcinišu Albanci sa Kosova

Илустрација фото: pixabay/mirkosajkov

Илустрација фото: pixabay/mirkosajkov

Posle pisanja beogradskih medija da se u Bujanovcu vakcinišu i Srbi i Albanci iz Kosovskog Pomoravlja,

Posle pisanja beogradskih medija da se u Bujanovcu vakcinišu i Srbi i Albanci iz Kosovskog Pomoravlja, to je demantovao predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, prenosi Kossev.

Portal “Bujanovačke” je preneo da su stanovnici iz Raniluga, Gnjilana, Kamenice i okoline, a među kojima su Srbi i Albanci otputovali do Bujanovca kako bi se vakcinisali protiv koronavirusa, uz navode Albanaca iz Gnjilana da su u Bujanovac došli da se vakcinišu jer na Kosovu još uvek nema vakcina, te da su želeli da iskoriste mogućnost koja im je ponuđena.

Međutim, prema navodima gradonačelnika Bujanovca, jutros su na vakcinaciju došli samo Srbi sa KiM, dok Albanaca među njima nije bilo. U Bujanovcu su se vakcinom protiv koronavirusa vakcinisali samo Srbi sa Kosova, među njima nije bilo Albanaca, oglasio se gradonačelnik ovog grada, Nagip Arifi i demantovao pisanje pojedinih medija u centralnoj Srbiji, prenosi Kossev.

„Na osnovu podataka koje nam je prosledila koordinatorka za organizaciju vakcinacije građana opštine Bujanovac protiv kovid-19, dr Afrdita (Afërdita) Mustafa, koja je takođe lekar u Zdravstvenom centru u Bujanovcu, nijedan Albanac iz Republike Kosovo nije primio vakcinu. Svi koji su vakcinisani u Bujanovcu na području Doma zdravlja,a po nalogu Ministarstva zdravlja Republike Srbije su bili Srbi iz Pomoravlja“, rekao je Arifi.

On je ujedno dodao da vakcinaciju građana sa Kosova u ovoj opštini vrši zdravstveno osoblje srpske nacionalnosti sa Kosova.

„Zdravstveno osoblje Doma zdravlja u Bujanovcu, bilo albansko ili srpsko, nije bilo uključeno“, dodao je.

Ujedno je potvrdio da su građani sa Kosova preveženi do Bujanovca autobusima kompanija u vlasništvu Albanaca sa Kosova.

Osim Bujanovca, Srbi sa KiM vakcinišu se i u Kuršumliji, potvrdili su juče iz Doma zdravlja u ovom gradu za Tanjug, dok se građani iz severnih opština na Kosovu vakcinišu u Raški.

Da će deo građana iz srpskih sredina sa KiM biti vakcinisan na teritoriji centralne Srbije, pre tri dana, a nakon početka masovne vakcinacije, najavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Vučić je precizirao da će deo građana severnih opština primiti vakcinu u Raški, a oni iz pomoravskog kraja u Bujanovcu i Vranju, dok će se za ostale naknadno odlučiti.

Sa procesom vakcinacije Srba sa KiM, ali samo onih na Severu Kosova, započelo se još krajem godine u Leposaviću, kada su u Srbiju i pristigle prve vakcine.

Potom su usledile negativne reakcije iz Prištine, najave pokretanja istrage, ali i nezvanične najave policijskih akcija s ciljem oduzimanja vakcina, nakon čega je, kako je Vučić prethodno potvrdio, promenjena lokacija istih.

Iz Kancelarije za KiM je ujedno pre dva dana potvrđeno da je Inspekcija kosovskog Ministarstva zdravlja, praćena pripadnicima policije, izvršila pretres Doma zdravlja u Štrpcu, a upravo s ciljem pronalaska vakcine protiv kovida-19.

Izvor: Kossev