Vjosa Osmani preti da će smeniti predsednicu CIK-a; Isa Mustafa: Osmani zloupotrebljava funkciju

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Vršilac dužnosti predsednika Kosova, Vjosa Osmani, rekla je večeras u video obraćanju da će iskoristiti svoje zakonske mogućnosti ukoliko Centralna izborna komisija,

Vršilac dužnosti predsednika Kosova, Vjosa Osmani, rekla je večeras u video obraćanju da će iskoristiti svoje zakonske mogućnosti ukoliko Centralna izborna komisija, odnosno predsednica Valjdete Daka, ne budu poštovali, kako je rekla zakon i ako nastave da ruše integritet CIK-a.

„Ono što smo juče videli u CIK-u, bio je presedan. To je neprimereno i neprihvatljivo za instituciju koja mora dati sve od sebe da zaštiti svoj integritet. Vršen je neverovatan pritisak na direktora Kancelarije za verifikaciju političkih subjekata u vezi s tim kakvu odluku treba da donese. Svi članovi CIK-a su položili zakletvu da će dužnost obavljati nepristrasno i odgovorno, kao i predsednica Daka, koja ne sme da predstavlja nijednu političku opciju. Ono što se dogodilo juče narušilo je integritet CIK-a“, rekla je Osmani u svojoj video poruci, aludirajući na sednicu CIK-a, na kojoj nisu overene liste: Pokreta Samoopredeljenje, Socijaldemokratske inicijative Kosova NISMA i Alijanse za budućnost Kosova jer se na njima nalaze osobe osuđivane u poslednje tri godine na uslovnu ili bezuslovnu zatvorsku kaznu, što je i odluka Ustavnog suda, kojom je srušena vlada Avdulaha Hotija. Osani je naglasila da će ona upotrebiti svoja ovlašćenja, kako bi CIK funkcionisao po zakonu, ali i kako bi zaštitila izborni proces, što znači da je “zapretila” smenom predsednice Valjdete Dake.

Po zakonu i Ustavu, mandat predsedavajućeg CIK-a ili bilo kog njenog člana može da prestane podnošenjem ostavke ili predsednik Kosova može da ga smeni ukoliko se član ponaša ili deluje na način koji ozbiljno narušava status i integritet CIK-a.

Posle obraćanja Vjose Osmani, na svom fejsbuk nalogu je reagovao predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa.

“Vjosa Osmani ne zaslužuje da bude predsednik ni sat vremena i ona je današnjim video obraćanjem i svojim buntovnim ponašanjem zloupotrebila funkciju vršioca dužnosti predsednika zbog svojih uskih partijskih interesa u Pokretu Samoopredeljenje”, napisao je Mustafa, a slično je reagovala i Demokratska partija Kosova.

“Vjosa Osmani u Trampovom stilu, nastavlja napad na CIK. Prirodno, ona ne može da brani instituciju kada je deo orkestrirane kampanje“, napisao je na svom fejsbuk nalogu portparol DPK, Avni Bitići.

Anđelka Ćup