Nova kuća za porodicu Ljiljane Mirić, novi stanovi za 22 porodice u Ugljaru

Ljiljana Mirić, posle deset godina podstanarskog života, dobila je svoju kuću, izgrađenu sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak,

Ljiljana Mirić, posle deset godina podstanarskog života, dobila je svoju kuću, izgrađenu sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak, a uskoro će, kako je obećao ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, dobiti i nameštaj i sredstva za pokretanje sopstvenog mini biznisa.

“Nije uopšte lako biti podstanar. Ja sam samohrani roditelj, moja ćerkica ima zdravstvene probleme i zahvaljujem se svima što su baš nama sagradili dom“, rekla je Ljiljana, dodajući da je presrećna, kao i njena deca.

Ljiljana Mirić je danas dobila ključeve svoje nove kuće, a polovinom februara, u renovirane stanove u naselju “Bergen”, useliće se 22 porodice.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Mislim da smo uradili veliku stvar izgradnjom kuće porodici Mirić, a renoviranjem ovih stanova koji su bili u lošem stanju, privodimo kraju deo projekta koji imamo širom Kosova, a to je zatvaranje kolektivnih centara. U narednom periodu ćemo slične projekte implementirati u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku, Severnoj Mitrovici i svuda tamo gde postoji makar jedna porodica, koja se iz nekog razloga još uvek nalazi u nekom vidu smeštaja koji nije dostojan života“, rekao je ministar Jevtić.

Opština Gračanica je pre nekoliko dana bila pogođena poplavama, nadležni u lokalnoj samoupravi se trude da pomognu, ali je budžet nedovoljan. Zbog toga predstavnici Srba u prištinskim centralnim institucijama pokušavaju da pomognu.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Kancelarija za Kosovo Metohiju, na čelu sa direktorom Petrom Petkovićem, pored sredstava koje je odvojilo Ministarstvo za povratak, takođe je obezbedila sredstva za ljude čija je imovina poplavljena. Vlada Republike Srbije je donela odluku i prebacila sredstva Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Želim jasno i glasno da poručim svim tim ljudima da će imati maksimalno podršku i da ćemo im nadoknaditi svu štetu koju su pretrpeli”, obećao je potpredsednik Vlade Kosova i ministar lokalne samouprave, Goran Rakić, istakavši da se očekuje i otvaranje novih radnih mesta, dok je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović takođe poslao poruku građanima opštine na čijem je čelu, da su predstavnici Srba neprekidno u kontaktu, kako bi pomogli svima kojima je pomoć potrebna.

„Politika Srpske liste jeste da brinemo o svakom stanovniku svih opština, pogotovo opština sa srpskom većinom. Sve ovo što smo do sada uradili, gradili obdaništa, stambene jedinice, puteve i ostalo, znači da ćemo i ubuduće raditi na ostanku i opstanku našeg naroda na ovim prostorima”, naglasio je Popović, dodavši da će to biti prioritet Srpske liste i u narednom periodu.

Pre uručenja ključeva Ljiljani Mirić i obilaska naselja “Bergen”, ministri Goran Rakić i Dalibor Jevtić, kao i poslanici Igor Simić i Ljubinko Karadžić, posetili su opštinu Gračanica.

Anđelka Ćup