Арменд Земај: Прве вакцине половином фебруара

Илустрација фото: pixabay/torstensimon

<font size="2"><em>Илустрација фото: pixabay/torstensimon</em></font><hr />

Прве вакцине против корона вируса, на Косово ће, према најавама министра здравља, Арменда Земаја, стићи половином фебруара,

Прве вакцине против корона вируса, на Косово ће, према најавама министра здравља, Арменда Земаја, стићи половином фебруара, док је претходно косовски премијер Авдулах Хоти рекао да ће дневно бити вакцинисано по 20.000 грађана. Хоти тврди да је обезбеђено 535.000 Фајзерових вакцина, као и 600.000 вакцина из Аустрије, произвођача CureVac. Раније су, по Хотијевим речима, преко COVAX-а уговорене бесплатне вакцине за 20 посто косовских грађана.

“Прве дозе вакцина против Covida, на Косово стижу половином фебруара и на томе интензивно радимо. Сада смо осигурали опрему за хлађење, а у току су остале техничке припреме. Стратегија имунизације је одобрена и израђена. Процес вакцинације започиње у складу са динамиком у том документу и са безбедношћу грађана. Уздамо се, не само у себе, вец́ и у земље региона и европске земље”, рекао је данас Земај на конференцији за медије у Министарству здравља.

За набавку вакцина, Влада Косова је издвојила 40 милиона еура из буџета. Косово има нешто више од 1.750.000 становника, а према подацима Националног института за јавно здравље, до сада су тестирана 227.482 узорка, регистроване су 59.304 оболеле особе, од којих су 1.482 лица преминула.