fbpx

Reakcije na posetu Osmanijeve i Kurtija severu Kosova

фото: screenshot/facebook

фото: screenshot/facebook


Jučerašnja, kako tvrde predstavnici Srba, nenajavljena poseta v.d. predsednice Kosova Vjose Osmani i lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija

Jučerašnja, kako tvrde predstavnici Srba, nenajavljena poseta v.d. predsednice Kosova Vjose Osmani i lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija severu Kosova, na svu sreću je protekla bez ozbiljnijih incidenata, a srpski i većina albanskih poltičara, ovaj potez Osmanijeve i Kurtija smatraju nepotrebnom provokacijom, svako iz svojih razloga.

Zahvaljujući uzdržanosti građana Severne Mitrovice, nenajavljena poseta Osmanijeve i Kurtija severu Kosova, protekla je bez incidenata, rekao je jutros za TV Prva predsednik Srpske liste Goran Rakić.

“Oni su juče u čisto srpsku sredinu, u Severnu Mitrovicu, dovela desetine do zuba naoružanih ljudi, od kojih su neki imali upadljive oznake OVK. Podsetiću da je juče prekršen i zakon o opštim izborima, jer kampanja zvanično nije počela, tako da apsolutno nisu imali pottrebe da dolaze juče a da se pozivaju da je to bilo zbog kampanje, jer svakako kampanja još uvek nije počela”, kazao je Rakić.

Posetu ne odobrava ni aktuelni premijer Avdulah Hoti.

“Verujem da bi neke stvari trebalo izostaviti iz predizborne kampanje. To je teritorija Kosova bez ikakve sumnje, ne osporava se ni u kom obliku, svako ima pravo da se kreće na sve četiri strane, ali ne bi trebalo da se koristi za kampanju i za promociju nečega što nije”, istakao je Hoti prilikom odavanja počasti poginulom pripadniku takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, Zahiru Pajazitiju.

Šta to sever Kosova za njega jeste a šta nije, Hoti nije objasnio, međutim predsednik Srpske liste nema dilemu zbog čega su se gosti pojavili tamo gde nisu pozvani.

“Ono što se juče desilo, jeste pokušaj Aljbina Kurtija i Vjose Osmani da zarad svojih jeftinih političkih poena izazovu incident i ugroze mir na ovim prostorima”, tvrdi predsednik Srpske liste u izjavi za TV Prvu.

I Demokratska partija Kosova nekadašnjeg lidera Hašima Tačija ne odobrava posetu, ali zbog političke borbe.

“Demokratska stranka Kosova osuđuje ružno, bezobzirno i opasno ponašanje dvojca, Kurti-Osmani, koji je doveo u pitanje dosadašnja dostignuća naših institucija da postignu suverenitet i da integrišu pravosuđe i bezbednosne strukture na severu”, napisao je, između ostalog, portparol DPK Avni Bitići, na svom fejsbuk profilu.

Većina prištinskih političara takođe optužuju Osmanijevu i Kurtija da su pobegli sa severa od, kako pišu pojedini mediji, šačice ljudi i da su kukavice, dok direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručuje da ovakvo agresivno ponašanje Aljbina Kurtija destabilizuje čitav region.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: