Potpisan sporazum o diplomatskoj saradnji između Izraela i Kosova

Danas je potpisan sporazum o diplomatskoj saradnji između Izraela i Kosova. To je jedna od 10 tačaka dogovora postignutog između Sjedinjenih Američkih Država, Beograda i Prištine, 4. septembra prošle godine u Vašingtonu. Sporazum je prvi put potpisan putem video linka, zbog pandemije korona virusa.

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabrijel Aškenazi i njegova koleginica u Prištini, Meljiza Haradinaj Stubla, potpisali su sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova. Posle potpisivanja, izraelski ministar se zahvalio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću na, kako rekao, njegovom liderstvu i trudu na izgradnji dobrih odnosa sa Izraelom,

“Danas stvaramo istoriju i na tome želim da zahvalim Sjedinjenim Državama. Izrael želi stabilan Balkan, a tome doprinosi sporazum potpisan u Vašingtonu. Nadamo se da će se dijalog između Kosova i Srbije nastaviti”, rekao je Aškenazi.

Simbolično je otkrivena i ploča kosovske ambasade koja će biti postavljena u Jerusalimu, a za prištinske zvaničnike, ovo je konačno priznanje kosovske državnosti od strane Izraela i prilika za zahvalnost Americi.

“Drage Sjedinnjene Američke Države, večno smo zahvalni na obostranoj podršci koju smo dobili. Uspostavljanje ovog diplomatskog odnosa danas ne bi bilo moguće bez vašeg blagoslova i zalaganja. Takođe bi trebalo da pomenem bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, bivšeg specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, Roberta O’Braena, američki Stejt department i podršku nove američke administracije, koju je pokazao državni sekretar, Entoni Blinken”, zahvalila se Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Meljiza Haradinaj Stubla.

Osim otvaranja ambasade u Jerusalimu, na šta se u Vašingtonu obavezao i Beograd, Priština je obećala da će vratiti svu imovinu jevrejskoj zajednici, a današnji dan dobro je došao i za predizbornu kampanju.

“Ovo je važan dan za Kosovo. Uspostavili smo novi odnos sa Izraelom koji je proizašao iz sporazuma iz Vašingtona. Probili smo blokadu priznanja za Kosovo. Akcija i konkretizacija koje smo danas preduzeli jasno pokazuju efekat i značaj sporazuma od 4. septembra i razuveravaju sve one koji su kritikovali ovaj sporazum i dovodili u pitanje priznanje naše države od strane Izraela”, rekao je kosovski premijer u ostavci Avdulah Hoti.

Sporazum nije iznenađenje za kosovsku javnost i bio je očekivan, smatra direktor NVO “Komunikacija za razvoj društva” u Gračanici, Ivan Nikolić.

“Mislim da je ovo bio očekivani potez i da je ovo dobro za Kosovo, ali isto tako očekujem i negativne reakcije muslimanskih zemalja”, misli Nikolić.

Dok se očekuju reakcije muslimanskih država, ali i Evropske unije koja je još jesenas zatražila da Kosovo ne otvara ambasadu u Jerusalimu, Priština se nada da će posle Izraela uslediti još priznanja. Na zvaničnom sajtu prištinskog Ministarstva spoljnih poslova piše da je Izrael 117. država koja je priznala državnost Kosova, dok iz Beograda poručuju da je taj broj manji od sto.

Anđelka Ćup