Reakcije na potpisivanje bilateralnog sporazuma između Kosova i Izraela

Posle jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o bilateralnoj saradnji između Kosova i Srbije, na osnovu dogovora u Vašingtonu od 4. septembra prošle godine,

Posle jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o bilateralnoj saradnji između Kosova i Srbije, na osnovu dogovora u Vašingtonu od 4. septembra prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da će Srbija odnose sa Izraelom graditi u skladu sa novonastalom situacijom.

Slično srpskom predsedniku i Portparol Evropske unije Peter Stano poručuje da očekuje da Kosovo deluje u skladu sa evropskom perspektivom, na šta je reagovala prištinska ambasadorka u Vašingtonu i potencijalna kosovska predsednica Vljora Čitaku.

Licemerje ima ime. Kosovo nema ambasade u Madridu, Bratislavi, Atini, Bukureštu, Nikoziji. Bilo bi dobro da Brisel, pre nego što nam održi predavanja o ambasadi u Jerusalimu, malo govori o nedostatku kosovskog predstavništva pri EU. Da li je EU „neutralna“ prema statusu Kosova ili nije?”, oštro je na svom fejsbuk profile, upitala Ćitaku.

Zvanično, Evropska unija jeste neutralna prema statusu Kosova, ali je protiv otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu i Turska, koja je priznala Kosovo.

“Ovakvo opredjeljenje Kosova je protiv međunarodnog prava, uključujući i rezoluciju Ujedinjenih nacija, usvojenu po ovom pitanju. Svaki korak u ovom pravcu ne doprinosi pravdi, neće služiti rešenju palestinskog problema i potkopava viziju rešenja odnosa između dve države”, napisao je na tviter nalogu portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske, Hami Aksoi.

Poznavaoci političkih rilika očekuju i žešće reakcije muslimanskih zemalja, ali je za albanske političare, posebno za još uvek aktuelnu vlast, sporazum sa Izraelom dodatni politički poen u tekućoj predizbornoj kampanji.

A.Ć.