Kralj džungle u Stančiću čeka povratak kući

фото: ГрачаницаОнлајн


Na dvadesetak kilometara od Gnjilana, posetioci odmarališta i gosti restorana “Crni vrh” u selu Stančić,

Na dvadesetak kilometara od Gnjilana, posetioci odmarališta i gosti restorana “Crni vrh” u selu Stančić, u improvizovanom zoološkom vrtu, mogu da vide i pravog lava. Oslobađanje lava, koji se u Stančiću nalazi već više od tri godine, zatražili su i čelnici Evropske unije.

Za laike, sve izgleda normalno. Zoološki vrt, kao i svaki drugi. Izgleda prilično čisto i uređeno. Različite životinje u kavezima, okružene šumom, a pored bistra reka. Međutim, još pre dve godine kosovsko društvo za zaštitu životinja je poručilo da životinje hitno moraju da odu iz kako su naveli “ovog groznog mesta”.


Na ulasku u ovaj zoovrt, nalazi se lav, zbog kojeg su posebno reagovali i predstavnici Evropske unije. Da lav mora hitno da ode iz nehumanih uslova, poručili su evropski komesar za proširenje Oliver Verhelj i izvestiteljka Evropske unije za Kosovo, Viola fon Kramon, tražeći da brigu o lavu preuzme evropsko udruženje za zaštitu životinja “Četiri šape”, međutim, ni mesecima posle njihove reakcije, kralj džungle je još tu, u nekoliko koraka dugoj ćeliji.

Kako nezvanično saznajemo, vlasnik ovog zoovrta A.H., koji je i hapšen 2019. zbog nezakonitog dovođenja lava na svoj posed, tvrdi da je uložio oko 40.000 evra kako bi u svom posedu imao atrakciju. Kosovske institucije nemaju podatke kako je zver došla ovde, a na poruku čelnika Evropske unije, reakcije nema. Možda zbog toga što je upravo Evropska unija finansirala izgradnju ovog objekta?


Restoran i odmaralište “Crni vrh”, nalazi se na oko dva kilometra od novootvorenog prelaza između Kosova i Severne Makedonije, a Kumanovo je odavde udaljeno samo 23 kilometra.


Anđelka Ćup