Sava Janjić: Grupa Albanaca opljačkala isposnicu Sv. Petra Koriškog, KPS filtrira izveštaje

Косовска полиција, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Косовска полиција, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Iguman manstira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić, objavio je na svom tviter nalogu da je grupa Albanaca uhvaćena u pljački isposnice Svetog Petra

Iguman manstira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić, objavio je na svom tviter nalogu da je grupa Albanaca uhvaćena u pljački isposnice Svetog Petra Koriškog, koja se nalazi, između Suve Reke i Prizrena, pod planinom Rusenicom, u Ruseničkom Podgoru, kako meštani nazivaju ovaj kraj.

Otac Sava je napisao da Kosovska policija nije pljačku objavila javno u svom izveštaju koji šalje medijima, već samo u izveštaju koji šalje međunarodnoj misiji.

„Samo međunarodne misije dobijaju kompletne policijske izveštaje, dok se lažna slika navodne vladavine zakona predstavlja javnosti. Nije ni čudo što Kosovo ostaje čvorište korupcije i organizovanog kriminala s tako jednostranim pristupom zakonima i pravdi. Zašto internacionalci to tolerišu?“, napisao je Sava Janjić na svom Tviter nalogu.

Kako je navedeno, KPS je u izveštaju koji podnosi svakodnevno međunarodnim misijama, izvestila da je četvoricu uhapšenih prilikom pljačke privela i zadržala u protvoru 48 sati, ali da je jedan uhapšeni pobegao prilikom prebacivanja u zatvor.

„Kosovska policija šalje samo filtrirane izveštaje medijima i na taj način sprečava javnost da sazna šta se stvarno događa. Sramota, ali uobičajena praksa na Kosovu gde vladavina zakona ne postoji“, zaključio je Otac Sava Janjić, zahvalivši se međunarodnom predstavniku na informacijama koje mu je preneo.


Isposnica Sv. Petra Koriškog je prirodno udubljenje u steni, obrađeno i pretvoreno crkvicu. U dnu pećine je bila i grobnica Petra Koriškog. U Isposnici je ostalo samo nekoliko kvadrata živopisa i ove freske spadaju u najstarije primerke monumentalnog slikarstva srednjovekovne Srbije i jedinstvene primerke religioznog slikarstva domaćih pustinožitelja.


A.Ć.