fbpx

Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora; advokat Pantović: Nema pravde za Srbe i druge nealbance

Илустрација фото: pixabay/Activedia

Илустрација фото: pixabay/Activedia


Sud u Prištini prvostepeno je danas osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, potvrdio je za Radio Kontakt Plus

Sud u Prištini prvostepeno je danas osudio Zorana Đokića iz Peći na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, potvrdio je za Radio Kontakt Plus njegov branilac, advokat Ljubomir Pantović.

U presudi Sudskog veća se navodi da se Đokić proglašava krivim zato što je navodno u martu 1999. godine “u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih paravojnih snaga u uniformi, učestvovao u proterivanju Albanaca u Peći, da je nasilno ulazio u kuće Albanaca, pucao u vazduh i prisilio albanske porodice da u kratkom roku napuste svoje kuće i krenu u Albaniju i Crnu Goru”.

Pantović ocenjuje da je ovakva presuda duboko pogrešna i nepravična i da je u sukobu sa elementarnim pravom okrivljenog na pravično suđenje.

„U ovom slučaju, glavni svedok optužbe, odnosno, glavni svedok tužilaštva, Albanac, jedini očevidac ratnog zločina, od samog početka postupka je tvrdio da je drugi čovek, a ne Zoran Đokić, izvršio ratni zločin za koji je Đokić danas osuđen. I pored toga, sud je odlučio da ga proglasi krivim. Znači, mimo dokaza i mimo bilo kakvih osnova da se takva presuda donese“, podvukao je Pantović, prenosi Radio Kontakt plus.

U normalnim okolnostima, Zoran Đokić ne bi bio ni optužen, ukazuje Pantović.

Međutim, kada su ovakva krivična dela u pitanju, prema njegovim rečima, apsolutno nema pravde za Srbe i druge nealbance.

Kao primer navodi slučaj Darka Tasića od pre sedam, osam meseci, kada je od strane građana, napadnut u Prizrenu.

„Svedoci smo da svakodnevno kosovski mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku pišu o srpskom genocidu na Kosovu za vreme sukoba, o ratnim zločinima koji nisu kažnjeni. Imali smo pre sedam, osam meseci, posle jednog isto ovakvog suđenja u Prizrenu, bukvalno napad građana na zgradu suda, sa namerom da se obračunaju sa okrivljenim, sa napadom na automobil u kojem je okrivljeni iz zatvora doveden na suđenje na objavljivanje presude, sa namerom da ga linčuju. Ovde su jednostavno takve okolnosti, slobodno mogu da kažem, nenormalne, pa su i ovakve presude, kakva je danas saopštena u Prištini, moguće“, kaže Pantović.

Odbrana će, po dobijanju pismene presude, uložiti žalbu Apelacionom sudu.

Zoran Đokić uhapšen je na prelazu Jarinje i u pritvoru je od 2. februara 2019. godine.

Izvor Radio Kontakt plus
%d bloggers like this: