fbpx

Na Kosovu predizborna tišina

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Predizborna tišina na Kosovu je počela noćas u ponoć. Sutra u 7:00 se otvaraju biračka mesta, ukupno 2.832 u okviru 888 biračkih centara.

Predizborna tišina na Kosovu je počela noćas u ponoć. Sutra u 7:00 se otvaraju biračka mesta, ukupno 2.832 u okviru 888 biračkih centara. Zatvaranje biračkih mesta je u 19:00 časova, kada prestaje i izborna tišuna.

U trci za 120 poslaničkih mesta je 28 političkih subjekata, od kojih su tri Srpska, Srpski demokratski savez, GI za slobodu, pravdu i opstanak i Srpska lista.

Za stranke nevećinskih zajednica je zagarantovano 20 mesta, od toga 10 za Srbe, dok je političkim partijama Albanaca potrebno da pređu census od 5% kako bi ušle u parlament.

Na Kosovu je upisano 1.794.862 birača i oni će sutra imati priliku da izaberu osmi saziv parlamenta od proglašenja takozvane nezavisnosti. Glasački listići su štampani u Sloveniji i dopremljeni su u Prištinu, a danas su podeljeni opštinskim izbornim komisijama.

“Danas smo podelili osetljiv glasački materijal, uključujući i glasačke listiće, uz pratnju kosovske policije, opštinskim izbornim komisijama, u svih 38 opština. Sutra ujutru će osetljiv glasački materijal biti, u skladu sa pravilima, podeljen svim biračkim mestima”, rekao je portparol CIK-a Valjmir Eljezi.

Poziv građanima da prijave nepravilnosti, uputile su zemlje Kvinte, posebno američka ambasada, a za vreme izbornog dana, dežuraće 88 tužilaca i 30 sudija, kao i veliki broj policajaca.

“Preduzeli smo sve potrebne mere za sutrašnje izbore i napravili smo operativni plan, a takođe smo povećali svoje kapacitete. Pozivamo medije, a posebno građane, da reaguju na svaku nepravilnost i da ih prijave policiji”, naglasio je na jutrošnjoj konferenciji za medije predstavnik Kosovske policije Arbneš Ajvazi.

U opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, kao i u ostalim delovima Kosova, predizborna kampanja je protekla mirno, u birokratskoj atmosferi, tvrdi posmatrač skupa nevladinih organizacija “Demokratija na delu”, Stefan Filipović.

“Predizborna kampanja je trajala kratko, možete računati samo osam dana, politički subjekti nisu bili spremni za izbore jer su došli iznenada, a kampanje skoro da nije ni bilo i zbog epidemije. Ono što je mene iznenadilo, jeste da predizborne kampanje skoro da nije bilo ni na društvenim mrežama, a mi smo očekivali da će se ona upravo tamo preseliti”, kazao je Filipović.

Izbore na Kosovu će nadgledati domaće i strane nevladine organizacije, međunarodni predstavnici, među njima i Stručna misija Evropske unije za izbore, a prvi put tehničku podršku Centralnoj izbornoj komisiji neće pružati misija OEBS-a.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: