Ekipa RTS drugi dan na Jarinju, čeka se odgovor ministarstva?

Фото: Фејсбук / Светлана Вукмировић

Фото: Фејсбук / Светлана Вукмировић


Udruženje novinara Srbije (UNS) reagovalo danas povodom zadržavanje ekipe i urednice emisije „Pravo na sutra“ RTS-a Svetlane Vukmirović,

Udruženje novinara Srbije (UNS) reagovalo danas povodom zadržavanje ekipe i urednice emisije „Pravo na sutra“ RTS-a Svetlane Vukmirović, koja se na prelazu Jarinje nalazi već drugi dan. Vukmirović je potvrdila za KoSSev da je oficir za vezu, Dejan Pavićević, u kontaktu sa Briselom i Prištinom povodom ovog slučaja ali i da se i dalje čeka na odgovor kosovskog ministarstva spoljnih poslova o razlogu zadržavanja. Na odgovor ovog ministarstva čeka i KoSSev portal.

UNS i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije izrazili su protest zbog toga što, kako su saopštili, Kosovska policija i dalje ne dozvoljava ekipi RTS-a da uđe na teritoriju Kosova.

Poručuju da su sloboda kretanja i sloboda govora osnovna ljudska prava koja se ne smeju ograničavati administrativnim merama.

Svetlana Vukmirović potvrdila je za UNS-a da se ekipa RTS-a na Jarinju nalazi od juče u podne, te da im je Kosovska policija rekla da čeka na odgovor kosovskog ministarstva spoljnih poslova.


UNS je poručio da će o slučaju obavestiti međunarodne institucije i udruženja i podseća da je ovo treći slučaj u poslednja tri dana da kosovske institucije, kako dodaju, ne dozvoljavaju novinarima da izveštavaju.

Podsetili su da su na dan izbora na Kosovu, na prelazu Jarinje zadržane i ekipe Regionalne televizije Kraljevo i Televizije Pink, kojima takođe nije bio dozvoljen ulazak.


Kako je ona razumela, slične situacije zadržavanja ekipe RTS-a u kojima su se našli već više puta se tiču isključivo provere nje.

Mišljenja je da je Kosovska policija u obavezi da obavesti centralu u Prištini kada ona ulazi i izlazi sa Kosova.

Takođe kaže da je primetila da se tokom provere, na uređaju za proveru dokumentacije, pojavi crvena boja.

„Centarala u Prištini traži da bude obaveštena kada ja uđem i izađem sa Kosova, ne prave probleme za ostale članove moje ekipe, ali od mene traže da odgovaram na nekoliko pitanja – Zašto dolazim? Šta snimam? Gde ćemo biti smešteni? Kada se vraćamo?“

Vukmirović kaže i da je o slučaju obavestila oficira za vezu sa Prištinom, Dejana Pavićevića, koji je, kako dodaje, već stupio u kontakt sa Briselom i sa prištinskim institucijama.

Poručuje i da je prethodno samo jednom kontaktirala Pavićevića, a takođe u vezi sa slučajem zadržavanja.

Novinari KoSSev portala stupili su u kontakt sa predstavnicima kosovskog ministarstva spoljnih poslova kako bi dobili odgovor na pitanje zbog čega ekipa RTS-a već drugi dan čeka na Jarinju.

Rečeno nam je da im se obratimo pisanim putem, što smo i učinili. Međutim, do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa portparolima Kosovske policije u Prištini, međutim oni se nisu javljali na naše pozive.

Kancelarija za KiM: Da li ovakve zabrane služe da se spreči da istina o dešavanjima na KiM bude dostupna široj javnosti?

Kancelarija za KiM reagovala je na, kako navode, najnovije kršenje prava na slobodu kretanja, prava na slobodu izveštavanja i informisanja s kojim su se suočili novinari RTS-a.

Kažu da je nedopustivo da novinari bilo koje medijske kuće imaju ovakav tretman, i da će o tome obavestiti administraciju EU u Briselu.

„Očekujemo od evropskih predstavnika da se jasno odrede prema politici zabrana i rampi koju sprovode institucije u Prištini i omoguće medijima iz centralne Srbije da
nesmetano, bez pritisaka, maltretiranja i zastrašivanja obavljaju svoj novinarski
zadatak“, navodi se u saopštenju.

Izvor: KoSSev