Tribina „Antisemitizam i Holokaust na Kosovu i Metohiji“.

U petak 19. februara 2021. godine od 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture „Gračanica“ biće održana tribina „Antisemitizam i Holokaust na Kosovu

U petak 19. februara 2021. godine od 18 časova na fejsbuk stranici Doma kulture „Gračanica“ biće održana tribina „Antisemitizam i Holokaust na Kosovu i Metohiji“.

Poseban akcenat će biti stavljen na život kosovskometohijskih Jevreja između dva svetska rata kada je pod uticajem jačanja fašizma i nacizma u Evropi, antisemitizam u Kraljevini Jugoslaviji sve više dobijao na snazi.

Tematski okvir odnosiće se na istoriju Holokausta na Kosovu i Metohiji od 1941. do 1945. kada je bezmalo čitavo jevrejsko stanovništvo tokom tog perioda ubijeno. Sefardi i Aškenazi ovoga kraja, kao i oni Jevreji koji su se sticajem prilika tu zatekli i dočekali okupatora, iskusili su dotle neviđenu opasnost. Bez mogućnosti da značajno utiču na poboljšanje svog položaja, imali su suočiti se sa svim segmentima Holokausta – psihičkim, materijalnim i biološkim zatiranjem. Na tribini će biti prezentovana i surova svakodnevica kosovskometohijskih Jevreja tokom nacističke okupacije; pokušaji bekstva i pružanja otpora, te primeri spasavanja i ostalih oblika odnosa lokalnog stanovništva prema unesrećenim komšijama.

O antisemitizmu i Holokaustu na Kosovu i Metohiji govoriće istoričari Aleksandar Gudžić i Miloš Damjanović.

Predavanje prati dokumentarni film „Sećanje“ koji su priredili učenici Železničke tehničke škole iz Beograda sa svojom nastavnicom sociologije Nadom Banjanin Đuričić. Film je prikazan u okviru svečane komemoracije „Sećanje u našim očima – sa generacije na generaciju“ koja je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, organizovana 24. januara 2017. godine u Kulturnom centru Reks u Beogradu, saopšteno je iz Doma kulture u Gračanici.