Трибина „Антисемитизам и Холокауст на Косову и Метохији“.

У петак 19. фебруара 2021. године од 18 часова на фејсбук страници Дома културе „Грачаница“ биће одржана трибина „Антисемитизам и Холокауст на Косову и Метохији“.

Посебан акценат ће бити стављен на живот косовскометохијских Јевреја између два светска рата када је под утицајем јачања фашизма и нацизма у Европи, антисемитизам у Краљевини Југославији све више добијао на снази.

Tематски oквир односићe сe нa историју Холокаустa на Косову и Метохији oд 1941. дo 1945. када је безмалo читаво јеврејско становништво током тог периода убијено. Сефарди и Ашкенази овога краја, као и они Јевреји који су се стицајем прилика ту затекли и дочекали окупатора, искусили су дотле невиђену опасност. Без могућности да значајно утичу на побољшање свог положаја, имали су суочити се са свим сегментима Холокауста – психичким, материјалним и биолошким затирањем. На трибини ће бити презентована и сурова свакодневица косовскометохијских Јевреја током нацистичке окупације; покушаји бекства и пружања отпора, те примери спасавања и осталих облика односа локалног становништва према унесрећеним комшијама.

О антисемитизму и Холокаусту на Косову и Метохији говориће историчари Александар Гуџић и Милош Дамјановић.

Предавање прати документарни филм „Сећање“ који су приредили ученици Железничке техничке школе из Београда са својом наставницом социологије Надом Бањанин Ђуричић. Филм је приказан у оквиру свечане комеморације „Сећање у нашим очима – са генерације на генерацију“ која је, поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, организована 24. јануара 2017. године у Културном центру Рекс у Београду, саопштено је из Дома културе у Грачаници.