Тринаест година самопроглашене независности Косова

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

На данашњи дан пре 13 година Скупштина Косова донела је Декларацију о независности, којом је Приштина једнострано прогласила одвајање од Србије.

На данашњи дан пре 13 година Скупштина Косова донела је Декларацију о независности, којом је Приштина једнострано прогласила одвајање од Србије. Тадашње самопроглашене институције водили су Фатмир Сејдију, као председник, Хашим Тачи као премијер и Јакуп Краснићи као председник Скупштине Косова.

Скромније него ранијих година, 13 година такозване независности Косова се обележава посетом гробовима албанских хероја, Ибрахима Ругове, Адема Демаћија и Адема Јашарија, као и величањем војске Косова. Вјоса Османи, која тренутно обавља дужност председнице Косова, изјавила је данас да се до ослобађања Косова од Србије, како је рекла, дошло крвљу мученика.

“Наша држава је настала од зноја и труда свакога од вас, мудрошћу и величином нашег народа. Пут којим смо ишли до независности није био ни лак, ни кратак, било је потребно много труда и јунаштва да бисмо данас били овде”, истакла је Вјоса Османи.

Сједињене Америчке Државе, које од самог почетка подржавају и помажу самопроглашено Косово, честитали су путем званичне Фацебоок странице 13 година независности.

“Док славимо Дан независности Косова, америчко-косовско партнерство остаје непоколебљиво. Бићемо уз ваш народ док радите на изградњи праведног, мирног и просперитетног дома за све грађане Косова”, написано је на Фацебоок страници Америчке амбасаде у Приштини.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Са друге стране историчар Александар Гуџић каже да је све оно у шта су Албанци веровали када су тада 2008. године прогласили независност Косова, пропало.

„Економија буквално и да не постоји, фабрике не раде. Косовско друштво је друштво несрећних људи, одакле људи одлазе или намеравају да то ураде. Једном речју, Косово је данас простор изневерених очекивања, једна инстант дрзава, љуштура без садржаја, где политичке елите за 13 година нису могле свом друштву да понуде неку нову опцију, неку нову наду, нека нова очекивања“, рекао је Гуџић.

Говорећи о животу Срба након самопроглашења Косова, Гуџић је нагласио да проблеми који су мучили Србе тада, трају и данас.

„То је тешка економска ситуација и немогућност запошљавања. Економски проблеми су ти који доминирају у српској заједници, уз тиху дискриминацију, институционалну репресију, са којом се Срби суочавају, као и свакодневно кршење људских права, закона о употреби језика, па до проблема доказивања власништва над имовином и све до спискова и оптужница које подижу институције у Приштини и оптужују Србе за ратне злочине”, истако је Гуџић.

Након 17. фебруара 2008. године у Приштини тврде да је преко 100 држава признало такозвану независност Косова, док у Београду тврде да је тај број знатно мањи. Велике силе попут Русије, Кине и Индије су такође против тог признања. Данашња прослава се разликује од прошлих јер се одржава без главних актера декларације о независности, Хашима Таћија и Јакупа Краснићија, који су у притовору и оптужени за ратне злочине. Данашње институције у Приштини водиће нове снаге у лику Вјосе Османи И Аљбина Куртија, али када је у питању незавиност Косова, ставови Албанаца су остали непромењени.

Ана Марковић