Ustoličen novi srpski patrijarh Njegova svetost Porfirije

фото: twitter/Сава Јањић

фото: twitter/Сава Јањић

U Sabornoj crkvi u Beogradu danas je na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji uz sasluženje više arhijereja SPC ustoličen je novi Srpski Patrijarh G. Porfirije,

U Sabornoj crkvi u Beogradu danas je na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji uz sasluženje više arhijereja SPC ustoličen je novi Srpski Patrijarh G. Porfirije, napisao je na svom fejsbuk profilu arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani. U svojoj pristupnoj besedi Njegova Svetost govorio je o zadacima koji stoje pred njim i našom Crkvom i posebnu pažnju je između ostalog posvetio slozi i jedinstvu, posebno u našem narodu i Crkvi. Patrijarh Porfirije je sa naročitom ljubavlju govorio o Kosovu i Metohiji kao zavetu i „Srpskom Jerusalimu“.

„Kosovo i Metohija za Srbe nisu samo mit, mit pripada svetu imaginacije i tu možemo gubiti i pobeđivati. Kosovo je za nas zavet, a taj kosovski zavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju stoji svetost. Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici i kosovskom zavetu. Kosovo je srce Srbije… pa tako i na Kosovu ima mesta za sve. U srce može i treba da stane svako. Za sve ljude koje će obožiti lepota Dečana u kojima sam i ja nedostojni položio svoje prve monaške zavete. I lepote Gračanice, Deviča i Sokolice, umudriti Pećka Patrijaršija, okaditi crveni božuri, blagosloviti Sveti Kralj Stefan Dečanski…“ rekao je u svojoj pristupnoj besedi novoustoličeni Patrijarh Srpski Porfirije.