fbpx

Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika

Organizacija Ujedinjenih nacija za obraazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika,

Organizacija Ujedinjenih nacija za obraazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 odsto svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije.

U cilju podizanja svesti o značaju očuvanja maternjih jezika, tema Međunarodnog dana maternjeg jezika 2021. godine je „Negovanje višejezičnosti za uključivanje u obrazovanje i društvo“, dodaje se u saopštenju.

Na Kosovu postoji Zakon o upotrebi jezika, koji obavezuje javne institucije na ravnopravnu upotrebu albanskog i srpskog jezika, međutim situacija na terenu je nezadovoljavajuća, o čemu naš portal svakodnevno izveštava.

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

A.M.
%d bloggers like this: