fbpx

Udruženje „Šiljkan“ doniralo 1.000 kg brašna narodnoj kuhinji u Prekovcu

Фото: narodnekuhinjekim.com
Udruženje „Šiljkan“, drugu godinu za redom pomaže rad narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji, a poslednja akcija je bila pre tri dana,

Udruženje „Šiljkan“, drugu godinu za redom pomaže rad narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji, a poslednja akcija je bila pre tri dana, kada su organizaciji „Majka Devet Jugovića“, uručili 1.000 kg brašna za rad narodne kuhinje u Prekovcu.

Donacija brašna za najugroženije na KiM je obezbeđena, kako kažu u saopštenju iz udruženja „Šiljkan“, od sredstava prikupljenih na Svetosavskim koncertimma, održanim 30. i 31. januara ove godine. Posle uručenja pomoći u Prekovcu kod Novog Brda, članovi udruženja su obišli manastir Gračanicu i Nacionalni ansambl „Venac“ u Gračanici, kome su uručili i zahvalnicu zbog, kako navode, očuvanja srpske tradicije i kulture na Kosovu i Metohiji.

„Udruženje „Šiljkan“ okuplja kulturna umetnička društva, koreografe, igrače, muzičare, samostalne zanatlije ( grnčare, opančare, slikare, vajare…) etno pevače, horove i sve ostale, sa ciljem da očuvamo amatersku, kulturno obrazovnu i vaspitnu delatnost, kao i srpsku tradiciju i kulturu. Postojimo i radimo od juna 2017.godine a naše postojanje i rad prepoznao je i blaženopočivši Patrijarh Srpski gospodin Irinej, koji nam je dao blagoslov za duhovnu-kulturnu misiju našeg Udruženja“, piše u saopštenju dostavljenom medijima i dodaje: „Do sada smo uz podršku opštine Vračar organizovali humanitarni koncert za pomoć Domu za nezbrinutu decu “Fragutin Filipović – Jusa”, zatim smo uz podršku “Pozorišta na Terazijama” i “Božidarca” organizovali međunarodni humanitarni folklorni koncert radi pomoći maloj Maši Artiko u 2018.godini kao i radi pomoći u lečenju trogodišnjeg Nikole Pavlovića i jednogodišnjeg Stefana Gončina u 2019.godini. Potom smo uz pomoć kompanije “Kola – Kola” i izdavačke kuće “Laguna” organizovali nekoliko akcija dobrovoljnog davanja krvi, a donacijama naših članova obezbedili smo zavidan broj knjiga Narodnoj biblioteci Srbije, obezbedili smo zimsku garderobu za Prihvatilište za odrasle ali smo snabdeli i novim igračkama Dom za decu i odojčad u Tiršovoj, zatim smo organizovali prikupljanje i distribuciju hrane radi pomoći narodnoj kuhinji Majka devet Jugovića na KiM, potom smo učestvovali u opremanju TV sale Kaznenog popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu. Organizatori smo Beogradske smotre folklornih veterana i rekreativaca, pod nazivom “Beograde širi svoje grane i prihvati nas veterane“.

Pri Udruženju „Šiljkan“ radi i folklorni ansambl “Šiljkan” koji za kratko vreme postaje član svetske folklorne asocijacije CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’ArtsTraditionnels), kao i član Saveza foklornih ansambala Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Ana Marković
%d bloggers like this: