Удружење „Шиљкан“ донирало 1.000 кг брашна народној кухињи у Прековцу

Фото: narodnekuhinjekim.com

Удружење „Шиљкан“, другу годину за редом помаже рад народних кухиња на Косову и Метохији, а последња акција је била пре три дана, када су организацији „Мајка Девет Југовића“, уручили 1.000 кг брашна за рад народне кухиње у Прековцу.

Донација брашна за најугроженије на КиМ је обезбеђена, како кажу у саопштењу из удружења „Шиљкан“, од средстава прикупљених на Светосавским концертимма, одржаним 30. и 31. јануара ове године. После уручења помоћи у Прековцу код Новог Брда, чланови удружења су обишли манастир Грачаницу и Национални ансамбл „Венац“ у Грачаници, коме су уручили и захвалницу због, како наводе, очувања српске традиције и културе на Косову и Метохији.

„Удружење „Шиљкан“ окупља културна уметничка друштва, кореографе, играче, музичаре, самосталне занатлије ( грнчаре, опанчаре, сликаре, вајаре…) етно певаче, хорове и све остале, са циљем да очувамо аматерску, културно образовну и васпитну делатност, као и српску традицију и културу. Постојимо и радимо од јуна 2017.године а наше постојање и рад препознао је и блаженопочивши Патријарх Српски господин Иринеј, који нам је дао благослов за духовну-културну мисију нашег Удружења“, пише у саопштењу достављеном медијима и додаје: „До сада смо уз подршку општине Врачар организовали хуманитарни концерт за помоћ Дому за незбринуту децу “Фрагутин Филиповић – Јуса”, затим смо уз подршку “Позоришта на Теразијама” и “Божидарца” организовали међународни хуманитарни фолклорни концерт ради помоћи малој Маши Артико у 2018.години као и ради помоћи у лечењу трогодишњег Николе Павловића и једногодишњег Стефана Гончина у 2019.години. Потом смо уз помоћ компаније “Кола – Кола” и издавачке куће “Лагуна” организовали неколико акција добровољног давања крви, а донацијама наших чланова обезбедили смо завидан број књига Народној библиотеци Србије, обезбедили смо зимску гардеробу за Прихватилиште за одрасле али смо снабдели и новим играчкама Дом за децу и одојчад у Тиршовој, затим смо организовали прикупљање и дистрибуцију хране ради помоћи народној кухињи Мајка девет Југовића на КиМ, потом смо учествовали у опремању ТВ сале Казненог поправног завода за малолетнике у Ваљеву. Организатори смо Београдске смотре фолклорних ветерана и рекреативаца, под називом “Београде шири своје гране и прихвати нас ветеране“.

При Удружењу „Шиљкан“ ради и фолклорни ансамбл “Шиљкан” који за кратко време постаје члан светске фолклорне асоцијације ЦИОФФ (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d’ArtsTraditionnels), као и члан Савеза фоклорних ансамбала Србије, закључује се у саопштењу.

Ана Марковић