fbpx

Krizni štab: Situacija sa Kovidom visokorizična i svakim danom lošija

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Situacija sa pandemijom COVIDA-19 na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja pa je zbog povećanog priliva

Situacija sa pandemijom COVIDA19 na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja pa je zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Kriznog štaba nakon današnje sednice, saopštava Informativna služba opštine Gračanica.

Krizni štab opštine Gračanica održao je danas sednicu na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija na teritoriji opštine. Naglašeno je da je od prve polovine februara epidemiolška situacija svakim danom sve lošija sa tendencijom pogoršanja. Razlog tome je nedovoljna primena anti kovid mera među stanovništvom, privrednim i poslovnim subjektima i većim delom institucija.

Krizni štab opštine Gračanica usvojio je predlog da se od svih direktora obrazovnih i vaspitnih institucija zatraži detaljan izveštaj o preseku stanja, nakon čega će se, zavisno od procene, preduzimati dodatne mere.

S obzirom da su smeštajni kapaciteti u bolnicama skoro popunjeni, a priliv pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom povećan, doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, kako bi se svima pružila adekvatna medicinska pomoć.

Inspekcijski organi u saradnji sa policijom sprovešće detaljnu kontolu ugostiteljskih objekata, privrednih i poslovnih subjekata kao i banaka, i primeniće se mere u skladu sa zakonom ukoliko se ne ispoštuju anti kovid mere koje se pre svega odnose na distancu, nošenje maski, broja okupljenih gostiju i poštovanje radnog vremena.

Odeljenje Javnih službi opštine Gračanica od danas pojačava aktivnosti na dezinfekciji javnih institucija i površina.

Javnim institucijama se preporučuje smanjenje broja radnika, te organizovanje rada od kuće u svakom sektoru gde za to postoji mogućnost.

Krizni štab opštine Gračanica poziva stanovništvo da najozbiljnije shvati situaciju u kojoj se nalazimo i da je krajnje neodgovorno i neozbiljno organizovati društvene aktivnosti, porodična okupljanja i proslave i ne pridržavati se anti kovid mera.

Molimo sve građane da situaciju shvate najozbiljnije i da svojim disciplinovanim ponašanjem i pojačanom odgovornošću pomognu zdravstvenim radnicima, svojoj porodici i sebi samima da sa što manje posledica izađemo iz ove borbe, saopštava Krizni štab nakon sednice.

%d bloggers like this: