Ухапшенима у тучи у Лапљем Селу одређен притвор од 30 дана; протест родитеља и ученика

Протест родитеља и ученика, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Седморици ухапшених после масовне туче у Лапљем Селу, судија Основног суда у Грачаници је данас одредио притвор у трајању од 30 дана. Међу пртворенима су и сведоци који нису учествовали у тучи, тврде родитељи који су се вечерас у знак протеста окупили испред полицијске станице у Грачаници. У разговору за наш портал, ученици који су посматрали тучу, рекли су да је инцидент изазвао Никола Рашић, син Ненада Рашића, демантујући изјаве бившег министра да је група од 30 до 50 момака тукла његовог сина.

Родитељи деце у разговору са медијима потврдили су да су међу ухапшенима и четири момка из Добротина, који су били у групи коју је, по речима сведока, Никола Рашић предводио. Како смо успели да сазнамо, међу ухапшенима се не налази Никола Рашић, син политичара Ненада Рашића, који је на јучерашњој конференцији за медије показао одштампане објаве на друштвеним мрежама у којима се позивало на линч упућен његовом сину. Међутим, наш портал је дошао у посед објавама које је и сам Никола Рашић писао на друштвеној мрежи Инстаграм, а пренео их профил под називом бунт_космет, али је и много очевидаца потврдило да је и сам Никола Рашић био међу организаторима туче.

“Након часова, Никола Рашић је због псовке намамио групу пријатеља да заједно са њим организују тучу. То се све може потврдити на Инстаграм профилу бунт_космет, где се налазе све објаве које је писао Никола, међу којима је -Чекамо вас у понедељак-, -Ко преживи понедељак причаће-. Ми смо сви видели да је он први ударио малолетног И.М. који је након ударца пао и кренула му је крв из носа. Након тога је кренула масовна туча”, изјавио је за наш портал један од очевидаца чије име је познато редакцији и додао: “Ако наши другари треба да буду кажњени и одговарају због ове туче, онда на исти начин треба да одговара и Никола Рашић”.

протест родитеља испред полицијске станице у Грачаници, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Рођаци Милана Јовановића из Добротина који се налази у притвору, потврдили су да Никола Рашић, као и сам Милан, тога дана нису имали часове у школи, већ да су били на онлине настави.

“Пошто је туча била унапред планирана, Милан нам је рекао да их је Никола све позвао да дођу у понедељак испред школе у Лапљем Селу, јер имају организовану масовну тучу. Такође нам је потврдио да је Никола организатор свега и да му је једноставно пало на памет да организује масовну туче, зато што нису до сада имали тако нешто”, испричала нам је стрина Милана Јовановића, наглашавајући да се син њеног девера и син Ненада Рашића познају и друже још од основне школе.

Родитељи момака којима је одређен једномесечни притвор огорчени су због овакве пресуде и сматрају је срамном.

“Као и сви родитељи, очекивали смо ослобађајућу пресуду међутим, донешена је срамна одлука. Ми, родитељи, сви смо јединствени и боримо се против ове одлуке Суда. Нисмо у свађи међусобно и деца су се међусобно помирила између себе. Не подржавам ниједно насиље, нарочито не насиље у школи, али оваква одлука која је донешена, као да су момци највећи криминалци, је неоснована”, огорчено се на кратко медијима обратио Славиша Ристић из Лапљег Села, отац ухапшеног Марка Ристића. Са њим се сложила и мајка Димитрија Трајковића из Добротина, чији син је био позван само због изјаве као сведок самог сукоба међутим, и он се нашао међу ухапшенима коме је одређен притвор од месец дана.

This slideshow requires JavaScript.

“Мој син је тога дана био у школи. Није учествовао у тучи. Само се нажалост нашао у погрешно време на погрешном месту. Ми не знамо због чега су наша деца у затвору, нити имамо информацију ко је нашу децу тужио и због чега су осуђени. Једино што знам је да су четворица момака из Добротина дошли да дају изјаву као сведоци туче, али овакав крајњи исход нисмо очекивали. Ово је све отишло предалеко”, испричала нам је Миљка Трајковић.

Родитељи притворених момака који су били у групи Николе Рашића су нам рекли да су покушали да разговарају са Ненадом Рашићем, али он није желео да разговара иако су, како кажу, њихова деца притворена због њега.

Сви родитељи моле медије да реално извештавају и да не политизују тучу, јер све заиста нема везе са политиком, рекао је један од родитеља чије је име познато редакцији.

“Све што је јуче Ненад Рашић причао није истина”, каже видно узнемирен отац једног од притворених и додаје:

“Ненадов син је сада код куће, а где је моје дете које је хтело да му помогне?”

Подсећамо, на јучерашњој конференцији за медије, председник Прогресивно демократске странке Ненад Рашић је рекао да је инцидент политичке природе, да је његов син Никола нападнут због његовог политичког деловања и неслагања са Српском листом. Српска листа је демантовала да има икакве везе са инцидентом, осудивши сваки вид насиља.

Ана Марковић