fbpx

Eparhija raško-prizrenska podržava inicijativu predsednika Vučića

Епископ Теодосије, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Епископ Теодосије, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Posle najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država Srbija novčano pomoći ljudima koji žive na KiM,

Posle najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država Srbija novčano pomoći ljudima koji žive na KiM, kao i da će uložiti sredstva u niz infrastrukturnih projekata, oglasila se saopštenjem Eparhija raško-prozrenska. U saopštenju, koje je potpisao Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, kaže se da Eparhija pozdravlja ovu inicijativu. Saopštenje prenosimo u celosti.

PODRŠKA INICIJATIVI PREDSEDNIKA SRBIJE NA POMOĆI OPSTANKU SRBA NA KOSOVU I METOHIJI

Povodom jučerašnje izjave Predsednika Srbije Gospodina Aleksandra Vučića, na sastanku sa političkim predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji u Kuršumliji, Eparhija raško-prizrenska svesrdno pozdravlja inicijativu Predsednika i najavu da će država Srbija u predstojećem periodu učiniti dodatne korake kako bi ohrabrila naš narod da opstane i ostane na svojim vekovnim ognjištima. Posebno je važno da će finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji, nezaposleni po 200 evra po osobi, a zaposleni i svako dete po 100 evra. Ova finansijska pomoć države će znatno doprineti ekonomskom oporavku našeg naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije koronavirusa.

Takođe, iskreno pozdravljamo i najavu gradnje KBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg KBC u Kosovskoj Mitrovici, kao i ulaganja u obrazovne ustanove i infrastrukturu u srpskim sredinama. Kosovska Mitrovica i Gračanica su dva centra od ključnog značaja za zdravstvo i obrazovanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Ovim najavama i konkretnim merama koje će biti preduzete, država Srbija jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, i severno i južno od reke Ibra, što će značajno doprineti ohrabrenju i pomoći onima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji. Naša Eparhija već godinama, uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, opstaje sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u veoma teškim bezbednosnim i ekonomskim uslovima. Ovo je prilika da se još jednom, i na ovaj način, zahvalimo našoj državi i našem narodu koji živi u centralnoj Srbiji i dijaspori, na svoj pomoći koju nam nesebično pružaju.

Nama, koji danas živimo na prostoru Kosova i Metohije, sasvim je jasno da su naša Država i Crkva od ključnog značaja za opstanak naroda i očuvanje Kosova i Metohije. Doprinoseći, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti, imamo istorijsku obavezu da zaštitimo i očuvamo ono što posedujemo i posebno time, da ohrabrimo naš narod na život, koji je i pored svih nevolja i nedaća ostao na ovim prostorima. Mi se iskreno nadamo, ako Bog da, da će i oni, koji su pod raznim pritiscima morali da se odsele, da će se u dogledno vreme vratiti svojim domovima i ognjištima, gde god je to moguće. Kao Crkva ostajemo i dalje duboko posvećeni jačanju jedinstva u našem narodu, oko naših vekovnih svetinja i duhovnih vrednosti, koje su nas vekovima i očuvale na ovim svetim prostorima.

Gračanica, 27. februar 2021. godine
Episkop raško-prizrenski TEODOSIJE
%d bloggers like this: