fbpx

Rašić: Dijalog sa lokalnim Srbima može da uspe; Igor Simić: Rašić podržava Kurtijevu politiku stvaranja Velike Albanije

Ненад Рашић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Ненад Рашић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Dok lider Progresivno demokratske stranke, Nenad Rašić smatra da razgovor kandidata za premijera Aljbina Kurtija da dijalog vodi sa lokalnim Srbima

Dok lider Progresivno demokratske stranke, Nenad Rašić smatra da razgovor kandidata za premijera Aljbina Kurtija da dijalog vodi sa lokalnim Srbima a ne sa Srbijom, izrazivši spremnost za saradnju sa Kurtijem i Osmanijevom, Srpska lista i Kancelarija za KiM smatraju da takvom podrškom, Rašić podržava stvaranje velike Albanije i da nema legitimitet da pregovara u ime Srba sa KiM.

„Mnogo puta sam podržao politiku koju vodi g. Kurti jer postoje elementi koji su u korist Srba i svih zajednica, dijalog koji je već više puta pomenut treba započeti odozdo, a ja razumem i znam da je to jedini način koji može da uspe. Takođe imamo velike simpatije za prioritetni cilj strateškog planiranja, a to je primena zakona“, rekao je Rašić, dodavši i da je bilo manipulacije, kako srpskim, tako i glasovima ostalih nevećinskih zajednica.

„U svakom predizbornom procesu obavestili smo šta će se dogoditi i u kom obliku, nakon svakog izbornog procesa imali smo svedoke koji su pokazali u kom obliku se to dogodilo i poslednjih godina nije bilo akcije. Ne bismo imali ove probleme da su institucije bile spremne da primene demokratski izborni proces. Ovo je glavni problem. Govorio sam nekoliko puta o ovoj metodi i mi Srbi preživljavamo osam godina ono što se sada događa drugim zajednicama, Bošnjacima, Egipćanima i Romima“, rekao je bivši minister u Vladi Kosova, Nenad Rašić.

U ime kancelarije za KiM, reagovao je njen potpredsednik, Petar petković, rekavši da je Nenad Rašić “trojanski konj Aljbina Kurtija”, a da je Kurtijev plan, kako je napisao u saopštenju, da se zvanični Beograd istisne iz pregovora i dijaloga s Prištinom i da se razgovori vode isključivo sa poslušnim predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

“Tome služe najnovije opasne Rašićeve izjave za prištinske medije da „Kurti može da uspe samo u dijalogu sa lokalnim Srbima“, ciljajući na sebe i Radu Trajković, koji su spremni da prodaju veru za večeru – pomognu Kurtiju da sruši dijalog, zaokruži nezavisnost lažne države i načini odlučujuće korake ka stvaranju takozvane ‘velike Albanije’. Njihov plan ogoljen je do srži i sada svi mogu da se uvere o kakvoj se opasnoj sprezi na relaciji Kurti-Rašić-Trajković radi. Međutim, tu postoji jedan veliki problem, oni nemaju nikakav legitimitet i njihova podrška među Srbima na KiM je ravna nuli. Razgovori se mogu i vodiće se jedino sa zvaničnim Beogradom, koji na Kosovu i Metohiji ima podršku 96 odsto Srba, što je jasno izraženo na prethodnim izborima kroz ubedljivu pobedu Srpske liste i srpskog jedinstva”, napisao je Petković, naglasivši da jedan od ključnih razloga što Kurti ne želi razgovor sa predstavnicima Srbije, “leži u tome da su zvanični Beograd i predsednik Aleksandar Vučić teški pregovarači, sa kojima nema jednostranih dogovora na štetu Srba na KiM, već isključivo težnje za kompromisom i rešenjem”.

Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić je u reakciji na Rašićevu izjavu objasnio šta znači podrška Kurtiju i njegovoj politici.

“To znači: stvaranje neke nove Velike Albanije (a da podsetimo, za vreme one u toku Drugom svetskom ratu Srbi su masovno nestajali sa Kosova i Metohije); gašenje srpskih institucija zahvaljujući kojima Srbi opstaju na Kosovu i Metohiji, institucija u kojima se naša deca obrazuju, leče, naši građani rade i zarađuju koru hleba; ukidanje prava na srpski jezik koji je, makar na papiru zvaničan i jednak na celoj teritoriji Kosova i Metohije; uvođenje obaveznog vojnog roka, što bi značilo da nam sinovi ka Raški, Kuršumliji, Nišu, prema kumovima, braći i prijateljima idu u uniformama kosovske vojske; promena etničke strukture na severu Kosova i Metohije naseljavanjem onih koji nikada nisu živeli na ovim prostorima”, istakao je Simić u saoopštenju, zaključivši:

“Sa druge strane, napadi na Srpsku listu, od strane Rašića, Rade Trajković i Đilasove bratije, jer ovakav program nikada nećemo podržati, su potvrda ispravnosti našeg stave, jer smo mi za takvu politiku dobili 96.14% glasova našeg naroda, i od nje nikada nećemo odustati”.

%d bloggers like this: