Мирослав Лајчак: Дијалог ће се завршити за време Куртијевог мандата

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Специјални представник Европске уније за дијалог између Београда и Приштине борави у тродневној посети Косову током које се састаје са косовским званичницима. Одмах по доласку, Лајчак се састао са лидером покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем који је на последњим парламентарним изборима на Косову убедљиво победио. Курти је специјалном представнику ЕУ поручио да он није против дијалога са Београдом, али да му је дијалог на четвртом месту приоритета будуће владе, која још увек није формирана.

“Још једном сам објаснио да смо на овим изборима победили својим програмом правде и запошљавања, да смо у условима пандемије COVIDA-19 и да нисмо против дијалога, али желимо да је принципијелан и добро припремљен“, изјавио је медијима на албанском Курти након састанка са Лајчеком и додао „То не може бити ни први ни други приоритет, јер су то правда и запошљавање. Не поричем значај дијалога како за ЕУ, Косово и Србију и регион, али најважније је да је овај дијалог добро припремљен, да буде искрен дијалог у којем нисмо под притиском времена, али смо посвећени суштини“, рекао је Курти.

Мирослав Лајчак се данас састао и са вршитељком дужности председника Косова, Вјосом Османи и нагласио да очекује да ће се дијалог између Београда и Приштине, како каже, завршити баш за време Куртијевог мандата.

“Наставићемо што је пре могуће и чим Косово и Србија буду за то спремни. Могу да кажем да би дијалог могао да буде завршен у року од неколико месеци, а не у року од три, пет или десет година, али не журим да решим то питање и нећемо журити. То је питање о којем ће Косово и Србија одлучити, односно на њима је да одлуче којом брзином ће доћи до договора”, изјавио је Лајчак.

Највероватније будућа председница Косова Вјоса Османи поновила је да је једини циљ дијалога са Београдом узајамно признање и да је то нешто о чему нема разговора.

“У име косовских институција, а посебно институција које воде спољну политику, рекла сам да би за нас процес дијалога требало да се „ ресетује“. Косово мора да се припреми и да поштује своје државне и интересе својих грађана у процесу који би требало да се заврши узајамним признањем у садашњим границама. Нећемо допустити да наша територија постане део дијалога, јер је Косово решило свој статус 17. фебруара 2008. године” рекла је медијима Вјоса Османи након састанка са словачким дипломатом.

Специјални представник ЕУ, у оквиру своје посете Косову састао се такође и са одлазећим премијером Авдулахом Хотијем, као и са Рамушем Харадинајем и Енвером Хоџајем, а разговарао је и са представницима Српске листе, амбасадором САД у приштини Филипом Коснетом и командантом КФОРћа. Лајчак своју посету Косову завршава сутра, када одлази у Београд, а након тога посетиће и Подгорицу, највљено је из Канцеларије Европске уније.

Ана Марковић