Протести родбине и средњошколаца у Грачаници се настављају

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Након масовне туче две групе младића која се догодила пре недељу дана испред школе у Лапљем Селу и због које је седморици учесника,

Након масовне туче две групе младића која се догодила пре недељу дана испред школе у Лапљем Селу и због које је седморици учесника, али и сведока саме туче, одређен једномесечни притвор одлуком Основног суда у Грачаници, родитељи и другови ухапшених свакодневно протестују испред Полицијске станице. Било је најављено да ће данас Апелациони суд донети одлуку о овом случају, пошто су у четвртак родитељи предали жалбе на првобитну одлуку Основног суда. Међутим, одлуке још увек нема, а адвокатица Јована Филиповић је данас у изјави за медије рекла да жалбе родитеља још увек нису послате Апелационом суду, зато што нису пристигле од стране бранилаца Основном суду.

“Жалба је правно средство које се упућује Основном суду, које даље прослеђује Апелационом. Према незваничним информацијама до којих сам дошла је да троје бранилаца није уложило жалбу. Предмет је и даље пред Основним судом у Грачаници и није прослеђен на одлуку Апелационом. Тек када буде прослеђен, тек онда Апелациони суд може да донесе своју одлуку”, каже Филиповић која је данас на протест дошла у својству адвоката малолетног И.М.

Она је истакла да од како се сукоб догодио, њен клијент добија претеће поруке путем друштвене мреже Инстаграм.

“Полиција је обавештена о том случају. Малолетном И.М. стижу претеће поруке, највероватније од стране Албанаца, али то не можемо засигурно да потврдимо, то су само наше претпоставке”, казала је Филиповић и додала да је данас званично поднета пријава против Николе Рашића због наношења поврде И.М., који је био у болници и има повреде у пределу главе задобијене у сукобу од стране Николе Рашића.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Адвокатица Јована Филиповић је још једном апеловала на било коју политичку партију да се уздржи од било каквих даљих изјава о овом догађају.

“Надам се да ће Тужилаштво и органи гоњења уопште једнаку пажњу посветити обема кривичним пријавама, како би се дошло до правилног расветљења случаја и надам се да случај неће добити политичку конотацију као што је то до сада било. Са свим тим проблемима који су настали међу младим људима који немају никакве везе са политиком. Ово је нешто што треба да решаве Суд и Тужилаштво, а ни у ком случају не нека политичка странка. Морамо да се базирамо на одлуке Суда и Тужилаштва, на чињенично стање, а не на препирке две политичке партије или више њих. Такође морамо да гледамо да заштитимо интерес младих људи који су тек започели живот и треба да мисле на своју даљу будућност, а не на оно што се десило уназад. Туча се десила, Колика је била и чија кривица, у овој тучи, утврдиће надлежни органи, а не политичке партије”, закључила је Филиповић.

Протест родбине и средњошколаца, као и сваке вечери до сада је прошао мирно и без икаквих инцидената.

Подсећамо, до туче испред школе у Лапљем Селу је дошло између две групе младића, међу којима је био и син политичара Ненада Рашића, који је претходно ову тучу назвао организованим линчом против његовог сина, из политичких разлога.

Ана Марковић