Пасјане: Учесници протеста траже смену директора ЗЦ Гњилане др Зорана Перића

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Након објављивања резултата конкурса о запослењу медицинских сестара и техничара у Здравственом центру Гњилане, мештани и они који су конкурисали, протестима, већ други дан, исказују своје незадовољство, тврдећи да нису поштовани законски критеријуми, већ да су одлучивале родбинске везе.

„На конкурсу је директор Перић примио своје најближе рођаке и за то имамо доказе“, категоричан је један од организатора протеста Бојан Стојковић из Пасјана.

Учесници протеста траже поништавање конкурса и смену директора ЗЦ Гњилане, др Зорана Перића.

“Три пута сам конкурисала до сада и три пута сам била позивана на разговор и ниједном нисам примљена. Десет година чекам на посао, волонтирала сам две године и стажирала једну годину. Нисам примљена вероватно зато што треба неко ближи да буде примљен, ко на пример има завршену економску школу и слично, пошто на листи примљених има и оних који су завршили средњу економску школу, што стварно нема смисла”, рекла је Драгана Поповић из Доње Будриге, док Тања Станковић из Шилова, мајка троје деце, тврди да већ 20 година чека посао.

“Због чега ја немам право да радим?”, пита Станковићева.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Међу окупљенима се налазе и они који нису конкурисали, али су дошли да пруже подршку својим комшијама јер, како кажу, “знају да је приликом запошљавања било привилегованих и да су радиле родбинске и политичке везе”.

“Директор болнице др Зоран Перић има три стана у Нишу и има аутомобил од 20 000 евра, запослио је жену, брата, братанца, свкога кога је могао да запосли из породице, он је запослио. Он је добар доктор, ту нема говора, али жалосно је на какав начин води ову установу, која за нас који живимо овде пре свега значи живот”, љутито тврди Драган Трајковић из Пасјана, додајући да је ово нека врста притиска да се људи исељавају, јер немају од чега да живе.

Учесници протеста тврде да им Република Србија пружа максималну подршку и без те подршке не би опстали, али моле да надлежни органи пониште конкурс и смене актуелног директора болнице др Зорана Перића.

“Моја кћерка је три пута конкурисала за посао у овој болници и није примљена. Студира медицински факултет у Косовској Митровици, а завршила је средњу медицинску школу са одличним успехом. Није добила никакво образложење зашто није примљена. Ми живимо као седмочлана породица и једино примање које имамо је један минималац. Сматрамо да је велика неправда направљена и захтевамо да се др Зоран Перић смени”, огорчена је Дарка Костић из Доње Будриге.

Са друге стране, др Зоран Перић, не желећи да даје изјаве за медије, нашем новинару је послао саопштење, наводећи да је конкурс спроведен адекватно, да је све у оквиру закона и услова конкурса, уз “објективно поступање свих субјеката спровођења конкурса и да су изабрани кандидати који су испуњавали законске, стручне и друге критеријуме”.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Сви кандидати који су изабрани на конкурсу су испуњавали наведене критеријуме и били су рангирани у оквиру броја предвиђеног за пријем у радни однос”, пише у саопштењу Здравственог центра Гњилане достављеном медијама.

Окупљени су данас апеловали на надлежне институције да прихвате њихове захтеве и најављују одлазак у Владу Србије и код председника Александра Вучића, како би их обавестили о овом проблему.

“Позивам државу Србију и Александра Вучића да нам помогну, јер ово што Перић ради је срамота и жалосно”, истиче Драган Трајковић, на шта се надовезао и Бојан Стојковић, који је прочитао апел упућен председнику Србије.

“Ми молимо нашег председника Александра Вучића и нашу Канцеларију за Косово и Метохију да прихвате наше молбе, јер без државе Србије и нашег председника, нама овде нема опстанка.”

Видно потрешена, једва говорећи, медицинска сестра Драгана Ристић из Ранилуга, која 13 година чека посао, каже да њен муж већ три године вози камион у иностранству, док је она сама са децом, јер немају од чега да живе.

“Апелујем на председника државе, Александра Вучића, да уважи све ово што кажемо, јер говоримо истину”, моли Ристићева, најављујући одлазак у Београд.

На основу одлуке Владе Републике Србије прошле године је расписан конкурс за пријем у стални радни однос медицинских сестара и техничара у Здравственом центру Гјнилане. За 34 радна места, конкрусало је 195 људи.

Ана Марковић