Поништени гласови из општина са српском већином за бошњачке партије и Ромску иницијативу

Централна изборна комисија Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Изборни панел за жалбе и представке Косова је одлучио да се пониште гласови које су бошњачки политички субјекти добили у општинама са српском већином, у Зубином Потоку, Штрпцу, Ранилугу, Грачаници, Партешу, Клокоту, Новом Брду, Северној Митровици, Звечану и Лепосавићу.

Представници мањинских несрпских заједница на Косову су 5. марта поднели жалбу на коначне резултате избора, због уверења да су Уједињена заједница Адријана Хоџић и Ромска иницијатива ушли у Скупштини Косова захваљујући Српској листи.

Изборни панел за жалбе и представке је поништио 4.205 гласова које је добила Уједињена заједница Адријане Хоџић, која је према коначним резултатима освојила укупно 6.422 гласа и једно место у Скупштини Косова.

Адријана Хоџић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Поништено је 583 гласа за коалицију Вакат, Социјалдемократска унија је остала без 165 гласова, Наша иницијатива је изгубила девет, а Нова демократска странка 14 гласова.

„Налаже се Централној изборној комисији Косова да уклони поништене гласове из коначног резултата“, наводи се у одлуци Изборног панела за жалбе и представике.

Такође, Изборни панел за жалбе и представке је поништио преко 800 гласова које је у српским срединама на Косову добила Ромска иницијатива, која је освојила 4.049 гласова.

У одлуци стоји да је општи број гласова за бошњачке партије повећан за 49 одсто, у поређењу са резултатом избора из 2019., и да је до тог увећања дошло “из једног јединог разлога, где је, као никада раније, хиљаде бирача српске заједнице на Косову гласало за бошњачке представнике”.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

“По први пут на општим изборима на Косову, одређени политички субјекти, у овом случају Уједињена Заједница- Адријана Хоџић и Коалиција Вакат су добили већину гласова од српске заједнице, што у овом случају представља девијацију воље бирача бошњачке заједнице, а у основи представља минирање изборног процеса, али и његовог интегритета”, стоји у одлуци.

На ову одлуку Изборног панела, незадовољне стране имају право да се жале Врховном суду Косова који одлуку мора да донесе у року од 72 сата. Одлука Врховног суда Косова је коначна и обавезујућа за све.

Иначе, Српска листа је освојила свих десет мандата резеревисаних за српску заједницу. Још десет је резервисано за остале заједнице које живе на Косову и према резултатима ЦИК-а по два је освојила Турска демократска партија Косова и Ромска иницијатива.

Коалиција Вакат, Уједињена заједница Адријана Хоџић и Нова демократска странка су освојили по једно место испред бошњачке заједнице, а по једно место је добила и Јединствена горанска партија, Нова демократска иницијатива Косова која представља египћанску заедницу и Ашкалијска странка за интеграцију.

Извор: Радио Слободна Европа, Радио Косовска Митровица