Потврђени коначни резултати косовских парламентраних избора

Централна изборна комисија Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Централна изборна комисија Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Централна изборна комисија Косова је објавила данас коначне резултате парламентарних избора на Косову, одржаних 14. фебруара ове године,

Централна изборна комисија Косова је објавила данас коначне резултате парламентарних избора на Косову, одржаних 14. фебруара ове године, на којима је победила странка Аљбина Куртија, Покрет Самоопредељење освојивши 50,28% гласова и 58 посланичких места од укупно 120. Затим следе ПДК са 17% и 19 посланика, ЛДК са 12,64% и 15 посланика, ААК са 12% и осам посланичких места, док је Српска листа освојила свих 10 загарантованих места за Србе. Коалиција Вакат освојила је два посланичка места, док су по једно место освојиле Нова демократска парија Косова, Горанска станка, Нова демократска инцијатива за Косово, Ашкалијска партија за интеграцију, Ромска иницијатива, Напредни покрет косовских Рома и Социјалдемократска унија.

Српска листа испред српске заједнице освојила је 5,060% или 44.404 појединачна гласа.

Гледано појединачно, највисе гласова је освојила Вјоса Османи, чак 300.788, на другом месту је Глаук Коњуфца са 200.641 гласом, на трећем Арбен Витиа са 107.813 гласова итд. Аљбин Курти није био на изборној листи, због правоснажне судске пресуде.

Како је ЦИК објавио излазност је била 48,87%, односно преко 800 хиљада бирача.

Рок за сазивање седнице скупштине Косова и избор њеног председника, који припада Покрету Самоопредељење, износи 30 дана. За избор владе, Куртију ће бити потребно минимално 61 посланик, а сматра се да је то већ и обезбедио подршком странака невећинских заједница, а нарочито сада када су поништени гласови Грађанске иницијативе Уједињена заједница коју предводи Адријана Хоџић.

Ана Марковић