Opljačkana crkva u Šilovu

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Косовска полиција

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Noćas su nepoznati počinioci obili crkvu Svetog Marka u Šilovu. Policija je obavila uviđaj, a za provalnicima se traga.

Noćas su nepoznati počinioci obili crkvu Svetog Marka u Šilovu. Policija je obavila uviđaj, a za provalnicima se traga.

Kako je saopštio član crkvenog odbora za RTV Puls Vesimir Atanasković, iz crkve je ukraden novac iz blagajne i ozvučenje čija je vrednost oko hiljadu eura. Atanasković je naglasio da su vernici u Kosovskom Pomoravlju zabrinuti i poniženi.

Povodom obijanja crkve u Šilovu, oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je u saopštenju dostavljenom medijima istakla da su sve pravoslavne crkve, koje su poslednjih dana demolirane, pretrpele veliku materijalnu štetu.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava ogromnu zabrinutost zbog sve učestalijih napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, a intenzitet ovih nedela izaziva dodatnu sumnju u motive i cilj ovih napada. Zbog toga zahtevamo da se bezbednost crkvene i verske baštine na Kosovu i Metohiji podigne na viši nivo, jer za tim očigledno postoji snažna potreba. Očekujemo da nadležne institucije samouprave u Prištini, kao i međunarodne snage kojima je povereno očuvanje mira i sigurnosti na prostoru Kosova i Metohije, najozbiljnije shvate seriju napada kojima su izložene srpske crkve”, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je dodala da ovakvi slučajevi izazivaju nemir među srpskim narodom u pokrajini.

“Zato je neophodno da se hitno i bez odlaganja pronađu i kazne izvršioci ovih zlodela i da se stane na put skrnavljenju srpske verske baštine i obezbedi miran suživot svim vernicima na Kosovu i Metohiji”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Podsetimo, u poslednjih mesec dana, u Kosovskom Pomoravlju, obijene su i opljačkane crkve u Partešu, Gnjilanu i Klokotu, ali i crkve u Sirinićkoj župi i na centralnom Kosovu.

Ana Marković
Izvor: RTV Puls