Тензије у Грачаници се не смирују, незапослени медицинари и даље штрајкују

Фото ГрачаницаОнлајн

Медицински радници који нису примљени на посао у КБЦ Приштина са седиштем у Грачаници, после тродневног протеста, поделили су се у две групе, једну која захтева поништење конкурса и смену директора КБЦ Братислава Лазића и другу, која не жели више да протестује. 

„Као што нам је обећао Петар Петковић, расписан је нови конкурс за пријем радника у КБЦ Гњилане, очекује се да ће данас да буде расписан конкурс и за КБЦ Приштина. Наша држава нас је послушала и испунили су наше захтеве. Протести су успели“, задовољан је Милан Андрејевић.

Са друге стране, поједини мештани тврде да је нови конкурс, који је смо данас затекли на огласној табли Клиничко болничког центра, уствари постављен јуче, током касних поподневних сати, а да је Министарство здравља Србије исти одобрила тек данас.

„Дакле, објавила је управа конкурс, мимо Министарства здравља. И ми сада видимо да оних људи који су од почетка били на протестима и били најгласнији, сада нема. Ми немамо ингеренције да сменимо директора КБЦ, то је питања Министарства здравља, међутим, ми данас износимо чињенице што се тиче конкурса за нових 25 радних места, да се људи опет договарају са локалним властима и да се та листа попуни опет преко неких родбинских веза“, истакао је данас апсолвент медицинског факултета Милош Јосифовић.

Током јучерашњег дана, било је чак и најаве штрајка глађу, али је данас речено да се одустало од тога. Има и оних, који више и не желе да живе на Косову и Метохији.

„Држава Србија често на нас апелује да останемо и опстанемо на овим просторима, али са оваквом политиком и оваквим политичарима који нас окружују и лажу и обмањују већ две деценије, нама ништа друго не преостаје него да се иселимо одавде. Ја сам се 1999. године преселио из Штимља у Грачаницу, и селио сам се по околним селима већ осам пута, тако да ми неће бити проблем да се преселим и девети пут и једноставно да окренем леђа свему овоме шта се догађа овде“, разочаран је Лазар Стакић.

Окупљени моле надлежне да се током новог конкурса који је расписан за 25 нових радних места оформи комисија која ће радити ревизију, како овог, тако и претходног конкурса и да иста комисија буде присутна за одабир нових кандидата, како би се испоштовали сви законски критеријуми.

Незадовољни мештани су најавили одлазак у Београд за наредни понедељак.

Ана Марковић