Ратко Поповић: Поезијом људи Косова сведоче о себи

фото: Дом културе “Грачанца”

У Дому културе “Грачанца” је поводом Дана поезије одржан књижевни час “Шест деценија поезије у Стремљењима”. “Поезијом људи Косова сведоче о себи, о своме трајању, постојању, о свим својим усудима, о љубавима, и о стремљењима ка којима они жуде”, казао је песник Ратко Поповић.

Књижевни час започет је минутом ћутања за недавно преминуле, директора НИЈП Панорама -Јединство Светозара Влаховића и дугогодишњег новинара и песника Мирка Жарића. Глумац Дејан Цицмиловић је казивао песму “Плач Проклетија”, коју је посветио првом човеку ове установе.

“Поезија је она неухватљива књижевна врста коју смо у стању да у потпуности преузмемо и имамо осећај да је песник изразио наше унутрашње осећање, као да је увидео душу и на папир излио све оно што се налази баш у нашој души”, истакла је главна и одговорна уредница часописа Рада Комазец.

фото: Дом културе “Грачанца”

Такође, представљен је и јубиларни број часописа “Стремљења”, који је према речима одговорне уреднице, значајан чинилац историје књижевности српског народа на Косову и Метохији.

“Својим постојањем открива слику трајне вредности, књижевног стваралаштва на територији наше покрајине, али и Републике Србије и целе бивше државе Југославије, јер бележењем свега што се дешавало у сфери књижевности и уметности имамо управо на страници нашег часописа. Од самог почетка, 1960. Године, циљ је био окупити све ствараоце који пишу на српском језику, подстрекивати их и афирмисати њихова дела”, рекла је Комазец.

Огроман је значај часописа у погледу профилисања књижевног укуса, додала је Рада Комазец.

“Та арбитражна улога текла је двосмерно, како у правцу читалачке публике, тако и међу писцима и песницима. Широк је спектар тематских изазова у нашем часопису, од завичајне тематике, поезије која сведочи о удесу српског народа, о отаџбини, присуству урбаног амбијента, односа према животу и смрти, пролазности, до историјске, љубавне и духовне теме”, истакла је Комазец.

фото: Дом културе “Грачанца”

Поред глумаца Народног позоришта Приштина, Јасмине Стоиљковић и Дејана Цицмловића, поезију су казивали и песници, стални сарадници овог часописа Радомир Стојановић, Ранко Ђиновић и Ратко Поповић.

“Поезијом људи Косова сведоче о себи, о своме трајању, постојању, о свим својим усудима, о љубавима и о стремљењима ка којима они жуде и хоће да сведоче о себи, о своме роду, о своме Богу, о своме богатству”, навео је Ратко Поповић.

Догађај је организвон од стране НИЈП Панорама – Јединство и Дома културе “Грачаница”.

Светски дан поезије прославља се 21. марта и установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. године. Сврха овог дана је промоција читања, писања, објављивања поезије широм света као и чување језика.

Милена Максимовић