fbpx

Kurti preuzeo dužnost premijera, stižu i čestitke

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Aljbin Kurti zvanično je preuzeo dužnost premijera od Avdulaha Hotija, što nije bio slučaj prethodnih nekoliko puta, kada su novoizabrani premijeri,

Aljbin Kurti zvanično je preuzeo dužnost premijera od Avdulaha Hotija, što nije bio slučaj prethodnih nekoliko puta, kada su novoizabrani premijeri, „presto“ preuzimali umesto od svojih prethodnika, od drugih funkcionera.

Kada je Aljbin Kurti prvi put izabran za premijera Kosova, umesto od Ramuša Haradinaja, dužnost preuzeo od Bedžeta Pacolija, a nakon toga Avdulah Hoti od sekretara Vlade, jer se bivši premijer nije pojavio na ceremoniji primopredaje.

Aljbin Kurti je ovoga puta dobio podršku 67, od 120 poslanika kosovskog parlamenta. Međutim, pojedini predstavnici političkih partije, poput Arbena Gašija iz Demokratskog saveza Kosova i Envera Hodžaja iz Demokratske partije Kosova, tvrde da je izborom premijera prekršen Ustav, jer je predsednik onaj koji je trebalo da bude prvi izabran.

Da li će se se ove političke partije žaliti Ustavnom sudu za sada je nepoznato, a ono što je sigurno jeste da je žalbu najavila Srpska lista, jer nije dobila broj ministarskih mesta koja joj, kako tvrdi šef poslaničkog kluba ovog političkog subjekta, po zakonu i Ustvavu pripadaju.

Na dodelu ministarstava reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da je zapazio dve stvari.

„Jedna je brutalno kršenje i njihovog najvišeg pravnog akta, iz njihovog ugla, jer u tom ustavu piše da Srbi moraju da dobiju dva ministarska mesta. Ali, baš ih briga što su brutalno to pogazili“, naveo je Vučić, a preneo Tanjug.

Novoimenovani kosovski premijer Aljbin Kurti ne odstupa od svojih stavova kada je u pitanju dijaloga sa Beogradom, pa je tako tokom izlaganja svog ekspozea izjavio da “bez priznavanja realnosti nezavisnog Kosova i bez priznavanja istine od strane Srbije, ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dve zemlje“.

Nakon preuzimanja dužnosti Kuritju su počele da pristižu i čestitke.

„Čestitam Aljbinu Kurtiju na izboru za premijera. Evropska unija je spremna da olakša dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom“, napisao je Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na Tviteru.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj očekuje dobru saradnju kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

„Čestitamo novom premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju. Ovo je presudno za evropski put. EU u potpunosti podržava reformsku agendu i borbu protiv COVIDa-19“, naglasio je Borelj.

Sličnog mišljenja je i komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Oliver Varhelji.

„Radujem se saradnji sa vama na unapređenju reformi i putu ka Evropskoj uniji, kao i u nastavku borbe protiv koronavirusa. Dijalog sa Beogradom o normalizacija odnosa je i dalje ključan“, napisao je Varhelji.

Američki ambasador na Kosovu istakao je da se raduje zajedničkoj saradnji sa Aljbinom Kurtijem.

„Čestitam kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i novoj vladi. Radujemo se zajedničkoj saradnji na izgradnji budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sve građane Kosova i najhitnije na pobedi nad koronavirusom“, naveo je Kosnet.

Ambasadori zemalja Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država), takođe su uputile čestitke novoj vladi i Skupštini, pozivajući sve političke stranke “da igraju odgovornu ulogu u priznavanju rezultata izbora 14. Februara, kao mandata naroda za efikasnu vladu”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: