fbpx

Kancelarija za KiM: Kurti objavio kraj dijalogu

Najnovijom porukom da dijalog Beograda i Prištine mora biti zasnovan na četiri ultimatuma Srbiji, Aljbin Kurti je na bestijalan način objavio kraj

Najnovijom porukom da dijalog Beograda i Prištine mora biti zasnovan na četiri ultimatuma Srbiji, Aljbin Kurti je na bestijalan način objavio kraj dijalogu i poništio sve ono što je za pregovaračkim stolom dogovoreno u Briselu za poslednjih osam godina, saopšteno je iz Informativne službe Kancelarije za KiM.

„Kurtijeve pretnje da je uslov za nastavak dijaloga da Beograd prizna takozvano Kosovo, da prizna navodne zločine na Kosovu i Metohiji, direktno urušavaju i poništavaju svaku budućnost dijaloga i pronalaženja kompromisa, posebno u Kurtijevom stavu da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma. Na ovaj način, Kurti je pokazao da ga pregovori koji bi vodili pronalaženju trajnog i održivog rešenja na ovim prostorima, uz međusobne napore ka građenju mira i suživota, apsolutno ne zanimaju“, navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković i dodaje da Kurti ovakvim izjavama ruši mir i stabilnost u regionu.

„Razgovori u Briselu zasnivaju se na principima međusobnog građenja poverenja i normalizacije odnosa i u njima Srbija učestvuje u najboljoj volji. Beograd je do sada ispunio sve svoje preuzete obaveze iz dijaloga i isti odnos očekuje i od druge strane. Nedopustivo je da pregovori budu zasnovani na ultimatumima Prištine, nametnutim i jednostranim rešenjima na koja Brisel žmuri, jer takvi pregovori ne vode nigde“, zaključuje petković, zahtevajući hitnu reakciju Evropske unije na, kako je navedeno, ovakvo antisrpsko delovanje.

Podsećamo, Kurti je na dan izbora za premijera rekao da nema uspostavljanja dobrih odnosa između dva naroda i, kako je rekao, dve države, dok Srbija ne prizna istinu, tj. nezavisnost Kosova, a takođe je naglasio da je kompromis prihvatanje Ahtisarijevog plana od strane Kosova, na osnovu koga je i proglašena nezavisnost.

A.Ć.
%d bloggers like this: