fbpx

Kancelarija za KiM: Cilj Kurtijevih izjava da se dijalog prekine

“Jezik ultimatuma i pretnji postao je jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom”,

“Jezik ultimatuma i pretnji postao je jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom”, saopštila je Kancelarija za KiM nakon izjave Aljbina Kurtija da će u razgovorima sa Srbijom prioritetna pitanja biti „srpski zločini na Kosovu i nestali“, te da će tražiti “pravdu i odgovornost”.

Iz Kancelarije ističu da je izjava Aljbina Kurtija “nastavak opasne namere kojoj svedočimo poslednjih nedelja da prekine dijalog i poništi sve do sada postignute dogovore”.

“Jezik ultimatuma i pretnji postao je jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom, a ta politika direktna je pretnja budućnosti pregovora koji se vode pod okriljem Evropske unije, a za cilj imaju normalizaciju odnosa”, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Dodaje se da je jedin cilj Kurtijeve retorike “da se trajno uništi i svaka pomisao na mogućnost pronalaženja kompromisa”, te da ne “doprinosi miru i stabilnosti na ovim prostorima”.

“Nakon prvobitnih najava da sa Beogradom ne želi ni da pregovara, te da će dijalog biti nisko na listi prioriteta buduće vlasti u Prištini, došli smo do toga da zapaljvom retorikom i uslovljavanjima Kurti zapravo želi da prekine dijalog”, ističe se u saopštenju.

Zaključuje se da su teme u Briselu jasno dogovorene i da za “cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i rešavanje pitanja od važnosti za bolji život građana i izgradnju međusobnog poverenja, a ovakve izjave tome ne doprinose”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: