fbpx

Ko gubi ukoliko ne sedne za pregovarački sto?

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Čestitke i poruke ohrabrenja stižu novoimanovanom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, a nijedna bez poziva na dijalog

Čestitke i poruke ohrabrenja stižu novoimanovanom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, a nijedna bez poziva na dijalog i najave na skoro vraćanje za pregovarački sto. Sa druge strane, izgleda da se predsedniku vlade u Prištini ne žuri, a o Zajednici srpskih opština, čije je formiranje dogovoreno još 2013., kaže da razgovora nema.

Dok iz Nemačke poručuje da dijalog zahteva Kurtjevu pažnju i nude podršku, Evropska unija najavljuje skori nastavak dijaloga. Međutim, za kosovskog premijera pregovori nisu među prioritetima.

“Treba da izvršimo pregled situacije i da se pripremimo dobro za dijalog. Ne želimo da imamo još jedan neupeh. Iz ovog razloga ja nisam za to da se žuri sa rečima kao što su `istorijski sporazum` i `sveobuhvatni sporazum`”, rekao je Kurti na debati „Kako nastaviti dijalog?“ koji je organizovala Kosovska fondacija za otvoreni dijalog.

Ukoliko Aljbin Kurti ne sedne za pregovarački sto dijaloga nema, smatra pesnik i kolumnista Viktor Popović.

“Rekao bih da će uprkos svim postizbornim porukama koje Kurti šalje, koje su u duhu nečega što je bila njegova kampanja, on morati da se vrati za pregovarački sto. Dijalog će svakako morati da se nastavi i mislim da je veći interes Kosova u ovom trenutku da se nastavi sa dijalogom, nego što je to problem za Srbiju”, kazao je Viktor Popović.

Poznavaoci prilika na Kosovu imaju oprečna mišljenja kada je u pitanju uticaj SAD na dijalog.

“Videli smo da povlačenje SAD ili intervencija na pogrešan način, kao što je to bilo u slučaju Ričarda Grenela ugrožava, odnosno čini štetu procesu pregovora. Povlačenje je dovelo do toga da se govori o razmena teritorija za vreme procesa Federike Mogerini”, smatra publicista Veton Suroi.

“Mislim da bi SAD trebalo da budu posmatrači u ovom slučaju, jer su ipak Srbija i Kosovo zemlje koje se nalaze na evropskom kontinentu, tako da imaju drugačiji pristup prema tome. Smatram da je administarcija Bajdena u Vašingotnu nešto što je bolje za obe strane, s obzirom da oni bolje poznaju Balkan i imaju drugačiji pristup, ne samo ekonomski kakav je Tramp imao”, rekla je urednica ATV-a, Teuta Arifaj.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola Fon Kramon “odabrala je stranu”, pa je tokom predstavljanja izveštaja poručila da je uzajamno priznanje Kosova i Srbije preduslov za njihovo pridruživanje Evropskoj uniji.

“Znamo već kakav pristup ima Viola Fon Kramon što se Kosova tiče, ako uzmemo u obzir poziciju koju ima u odnosu na Kosovo. Lično smatarm da bi priznanje kosovske nezavisnosti od strane Srbije ustvari bilo jedino rešenje. Ipak, znamo da se to neće desiti u skrijoj budućnosti, a Srbija mora naći malo drugačiju formulu što se Kosova tiće”, dodala je Arifaj.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, iako iz Evropske unije ponavljaju da se svi međunarodni sporazumi moraju poštovati, Kurti ističe da njenog formiranja neće biti.

„Ne može da postoji monoetničko udruženje. Može da postoji Zajednica opština u planinama Rugove, Šar planine, ili čak reke Lepenac, ali ne i Zajednica opština zasnovana na etničkoj pripadnosti“, rekao je novozabrani kosovski premijer.

Nijedan političar ne može biti protiv onoga što je potpisano u Briselu, ističe novinarka Teuta Arifaj.

„Moraće kad-tad razmišljati o tome, pregovarati o tome. Moraće da pronađu rešenje kako to treba da izgleda“, kazala ne ona.

I Viktor Popović smatra da nije lako poništiti potpisano.

„Mislim da taj proces formiranja ZSO nije mnogo odmakao u odnosu na onu svoju početnu tačku. A sa druge strane, mislim da je sada nova strategija Kurtija i nove vlade možda pooštravanje te pregovaračke pozicije i najava da će ovaj proces dijaloga sa kosovskom stranom teći drugačije“, izričit je Popović.

Ko i kada može naterati Kurtija da ispuni dogovoreno i formira Zajednicu srpskih opština, teško je reći. Evropska unija i njen posrednik za dijalog Miroslav Lajčak, očigledno nemaju dovoljan uticaj na novog kosovskog premijera, a Sjedinjene Američke Države još uvek ćute.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: