Косово напокон добило прве вакцине против корона вируса

Фото screenshot EkonomiaOnline

На Косово су вечерас стигле прве дозе Астра Зенека вакцина. Тачно 24.000 вакцина стигло је уз помоћ УНИЦЕФА, а вакцине је дочекао премијер Косова Аљбин Курти.

Иако је допремање вакцина најављивано много раније, још фебрура месеца, Косово је вечерас напокон добило прве дозе вакцина путем програма Светске здраствене организације COVAX. Премијер Косова Аљбин Курти је заједно са министром здравља Арбеном Витиом, али и представницима међународне мисије на Косову, дочекао на приштинском аеродрому први контигент вакцина. Како је најављено, приоритет у вакцинисању првенствено ће имати здраствени радници, особе са хроничним болестима и старији грађани.

„Вакцинацију треба започети одмах и без икаквог одлагања. У последње две недеље имамо 10 умрлих на дневном нивоу и све већи број заражених. Мере које су на снази треба да се пооштре, како би се смањио број заражених корона вирусом. Наша влада и влада коју су грађани изабрали ради даноноћно како би обезбедила што већи број вакцина”, рекао је Курти.

Министар здравља Арбен Витиа је нагласио да на Косову почетак имунизације треба започети тамо где је најтеже, на Инфективној клиници у Приштини.

“Немамо времена за губљење, али такође немамо простора за опуштање. Иако се започиње са вакцинацијом, то не значи да се пандемија ближи крају. Морамо да наставимо да поштујемо све мере у циљу спречавања ширења корона вируса”, казао је Витиа.

И представници међународне заједнице на Косову поздравили су долазак првих доза вакцина и поручили да је ово нова фаза у борби против пандемије корона вируса.

“Косово је добило први контигент од 24.000 доза вакцина и оне су вероватно довољне за имунизацију грађана који су на првој линији фронта. Ово је први контигент, а у наредним недељама очекујемо нове испоруке“, истакао је заменик шефа Канцеларије ЕУ у Приштини, Рикардно Сера.

Сличног мишљења су били и амбасадор Велике Британије на Косову, Николас Абот и представница Уједињених нација за Косово Улрике Ричардсон и позвали све грађане да поштују све препоручене мере како би се спречило даље ширење епидемије.

Приштински званичници такође су додали и да се воде преговори са, како су истакли, пријатељским земљама како би се обезбедиле нове дозе вакцина.

Ана Марковић