ДПК и АБК неће пружити подршку Вјоси Османи за председницу Косова

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Након што се су се посланици Демократског савеза Косова сагласили да ће присуствовати седници на којој ће бити биран председник Косова, данас су се огласили и представници Демократске партије и Алијансе за будућност Косова, који су изјавили да неће дати подршку Вјоси Османи за председницу.

Да ПДК неће подржати кандидаткињу Самоопредељења за председницу Косова, Вјосу Османи, изјавио је данас председавајући ове политичке опције Енвер Хоџај.

Он је истакао да би председник Косова требало да буде неко ко је политички независтан.

„ПДК не подржава кандидатуру Вјосе Османи. Она је била подела, каријеру је подигла у духу подељености. Друго, она је страначки кандидат, не пристаје јој да буде председник“, рекао је Хоџај.

С друге стране, председник Алијансе за будуцћност Косова Рамуш Харадинај је навео да ни новоименовани премијер Косова Аљбин Курти, као ни кандидаткиња за председницу Косова Вјоса Османи, нису тражили од ове странке да гласају за Владу и председника.

„Поздравили смо могућност да разговарамо са победницима избора Аљбином Куртијем и Вјосом Османи, али од њих нисмо добили ниједан предлог, захтев или политичку понуду да гласамо за Владу или председника Косова. Нису тражили од нас сарадњу и самим тим ми нисмо део политичког споразума за избор кандидата Самоопредељења за косовског председника“, рекао је Харадинај.

За лидера Алијансе за будућност Косова, одлука ДСК да присуствује седници на којој ће се бирати председник Косова је, како је рекао, нови однос између Покрета Самоопредељење и Демократског савеза.

Милена Максимовић