Грачаница: Представом „Поломљено ребро“ поручено „стоп“ насиљу

Након приказивања преко платформе Јутјуб, представа „Поломљено ребро“ је вечерас премијерно одиграна пред публиком у Грачаници. Комад који говори о родно заснованом насиљу има за циљ да охрабри жртве да сваки вид малтретирања пријаве.

Представа „Поломљено ребро“ редитеља Јанка Цекића, по сценарију Надице Ђорђевић, говори о суштинском непознавању љубави и бесрамном поистовећивању њене нежности са бестијалном демонстрацијом силе јачег над слабијим, о убијању мужевности у мушкарцу, и о светачкој трпељивост жене која верује да ће љубав променити насилника. Све док жена не донесе нејважнију одлуку и једним позивом ставља тачку на свој дотадашњи живот. Одлуком да затражи помоћ, „ломи руку“ која је њој поломила ребро. Она пријављује насиље, што је једини, прави и здрав избор.

Глумица Тамара Томановић истиче да је идеја била да се због актуелне ситуације са корона вирусом направи Јутјуб пројекат поводом обележавање Међународног дана против насиља над женама, те да у том тренутку није била свесна шта је заправо покренуто.

„Идеја је била да покажемо један пар и шта то покреће насиље, како се оно врши, зашто та жена остаје у таквом болесном односу, зашто не одлази, како не уме да пронађе помоћ или излаз, и шта се деси на крају да она реши да пријави насиље. Тако да смо ми 25. новембра када је била премијера на Јутјубу видели да је доста људи то погледало, преко 2.500, што је нама врло значајно. Мени је доста жена писало са својим животним искуствима након тога. Ја нисам била свесна шта ми покрећемо и какву тему ми почињемо да обрађујемо и радимо. Тек сам тада схватила колико је значајна ова представа“, рекла је Томановићева након премијере у Грачаници.

Циљ је, истиче Томановићева, да свака жена размисли о свом животу, о својим поступцима, те да се охрабри и каже „ја сам жртва насиља, помозите“.

Редитељ и глумац у представи Јанко Цекић истиче да је овај комад за њега био изазов.

„Постоји нешто у глумачком свету да је увек некако примамљвије играти негативце, јер је то увек нешто што је код нас страно и то је онда већи изазов, отићи што даље од себе, а увек имати нешто за шта се ухватити. Ово је био за мене изазов, јер је тотална непознаница за мене у мушко-женским односима, партнерским односима, али и велики неки индивидуални рад и копања по себи, да би се дошло до неког уверљивог резултата“, рекао је Цекић.

Представа је урађена у оквиру пројекта „Елиминација и превенција родно-заснованог и породичног насиља“, који је подржао Популациони фонд УН-а УНФПА.

Комад „Поломљено ребро“ ће сутра и прекосутра бити изведен у Косовској Митровици, а затим и Београду.

Милена Максимовић