У Грачаници ускоро средњовековни тематски парк

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У модерно доба, када се живи убрзано, а слободно време углавном проводи на друштвеним мрежама, Бобан Петровић је одлучио да у близини манастира Грачаница, на свом породичном имању, оживи средњи век, витезове, краља Милутина и краљицу Симониду и прикаже како се тада живело.

Идеју да у Грачанци изгради тематски средњовековни парк Петровић добио је након вишегодишњег рада у Туристичкој организацији и организовања средњовековног витешког фестивала „Шилд“.

„Обзиром да се налазимо у непосредној близини манастира Грачаница, решили смо да породично направимо један такав тематски парк, односно средњовековни тематски парк који ће приказати начин живота у средњем веку. У манаситру можете видети фреске и тај верски део, овде ће бти презентовано како се у средњем веку живело, како се радило, затим средњовековни занати и вештине. С времена на време ће бити организовани разни догађаји, када се ова ситуација са коронавирусом стабилизује и циљ нам је да привучемо што више туриста, али и локално становништво“, рекао је Петровић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Осим што ће привући турсте, средњовековни тематски парк је едикативно-забавног карактера и биће добра прилика за запослење младих.

„За пројекат који је био расписан од стране Свисс контакта сам конкурисао још 2019. године, по ПСЕ програму, који ради промоцију запошљавања младих у приватном сектору и по уговору са њима. Обзиром да је пројекат одобрен и да су они финансијски учествовали у изградњи крчме и куле, у обавези сам да упослим осморо младих људи у период од две године од почетка рада и мислим да ту неће бити никаквих проблема. Већ сада постоји потреба да се ангажује много већи број људи, зато што смо у односу на почетни пројекат мало и проширили парк“, истиче Бобан Петровић.

Средњовековни парк ће имати крчму, ковачницу, продавнцу сувенира, кулу у којој ће бити смештен музеј у којем ће посетиоци моћи да разгледају средњовековно оружје, оруђе, одоре, оклопе.

„Радили смо реплику мача Светог Меркурија из Грачанице, Исуса Христа из Високих Дечана, затим српски мач, разне секире, хируршке елементе који су коришћени за време Краља Милутина, пошто се везујемо за тај почетак 14. века и временски период када је грађена Грачаница, али и друге догађаје који су се овде одвијали у средњем веку и трудићемо се то да прикажемо посетиоцима и туристима“, додао је Петровић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Било је предвиђено да средњовековни парк буде отворен у мају месецу, али су пандемија и временске прилике то мало одложиле.

“Требало је да почетком маја месеца званично отворимо парк међутим, због лоших временских прилика и проблема који су се јавили у ходу, најверватније ће отварање бити у јуну. Потрудићемо се да и Шилд фестивал буде на самом отварању, па да буде више догађаја тада”.

Туристи који дођу у Грачаницу најчешће обилазе манастир и археолошко налазиште “Улпијана”.

„Манастир Грачаница се налази на Унесковој листи светске баштине, тако да управо због манастира највећи број туриста и долази у Грачаницу. Поред манастира, у последње време све већи број туриста обилази археолошко налазиште Улпијана, за које верујемо да ће тек постати једна од атракција због које ће туристи и долазити овде“, рекла је Теодора Ђокић из Туристичке организације Грачаница.

This slideshow requires JavaScript.

„Сам тематски парк је нови туристички производ који ће утицати на то да се туристи који дођу и обиђу Грачаницу задрже и мало дуже. Нека моја замисао је била да се турсти задрже цео дан, а велика је вероватноћа да ако остану цео дан и преноће овде. Самим тим се утиче и на развој туризма и на економски развој, на повећање броја запослених, не само код нас, јер ми ћемо имати само кафић, а услуге кетеринга ћемо користити из других ресторана. Трудићемо се да се повежемо, да сви имају корист од овога и сви виде неку корист од бављења туризмом, како директну тако и индиректну”, додао је Петровић.

Општину Грачаница је протекле године, у односу на 2019., због епидемије коронавируса, посетило 90 одсто мање туриста.

Милена Максимовић