Г.Коњуфца: Избор председника најкасније до понедељка 5. априла

Вршилац дуђности председника Косова и председник Скупштине Косова Глаук Коњуфца обратио се данас у писаном саопштењу у коме пише да се састао са Аљбином Куртијем и Вјосом Османи и да су “дискутовали о испуњавању треће фазе стварања косовских институција”.

„Немогућност да у уставним роковима изаберемо новог председника нашу земљу води у нове изборе. Нико не жели да Косово уђе у нове изборе, стварајући уставну несигурност и губећи пуно времена. Косову је потребна политичка и институционална стабилност и демократско руковођење, на основу изборне воље грађана”, поручио је Коњуфца у саопштењу достављеном медијима.

Он је додао да Покрет Самоопредељење представља два кандидата за избор председника Вјосу Османи и Насуфа Бејту.

“Наш Устав, својим чланом 86.2 каже: „избор председника Косова се врши најкасније 30 дана пре истека мандата актуелног председника”. Будући да тренутни мандат позиције председника истиче 5. маја 2021. године, сматрам да је последњи датум седнице Скупштине на којој ће бити изабаран председник 5. априла ове године”, закључује Коњуфца.

Албански медији пишу да ће председништво Скупштине Косова да се састане данас у 14:30 и очекују да ће данас бити изабран и председник Косова.

Ана Марковић