Вјоса Османи није (још) изабрана за председницу Косова

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Због недостатка кворума, седница Скупштине Косова на којој је једина тачка дневног реда била избор председника, прекинута је вечерас и како је рекао председник Скупштине Глаук Коњуфца, биће настављена сутра у 17 часова.

Седница скупштине је започела са два сата закашњења, а на почетку заседања кворум за Вјосу Османи дали су и Демократски савез Косова, осам посланика странака невећинских заједница, али и посланица Алијансе за будућност Косова, Аљбена Решитај, иако је председник те партије Рамуш Харадинај изјавио да његова странка неће ни гласати за Вјосу Османи, нити ће дати кворум за њен избор. Нешто касније, посланица Решитај је прешла и у посланички клуб Покрета Самоопредељење.

Иако се до последњег тренутка очекивало да ће Авдулах Хоти, Агим Вељиу и Дритон Сељманај из Демократског савеза Косова убацити своје листиће у гласачку кутију и тако обезбедити кворум, то се није догодило, па је у првом гласању у првом кругу у гласачкој кутији било 78, а у поновљеном првом кругу 79 гласова.

Посланици Српске листе нису били у сали за време данашње седнице, док су председник Демократске партије Косова Енвер Хоџај и потпредседник те партије Бедри Хамза, били кратко у скупштинској сали, да би после Хоџајевог обраћања у коме је рекао да Вјоса Османи није погодна личност за председницу и да је „Аљбин Курти аутократа“, напустили салу. Седници нису присуствовали ни Адем Хоџа из Јединствене горанске партије и Фадиљ Гаши из Ромске иницијативе.

Анђелка Ћуп