Vjosa Osmani nije (još) izabrana za predsednicu Kosova

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Вјоса Османи, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Zbog nedostatka kvoruma, sednica Skupštine Kosova na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izbor predsednika, prekinuta je večeras

Zbog nedostatka kvoruma, sednica Skupštine Kosova na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izbor predsednika, prekinuta je večeras i kako je rekao predsednik Skupštine Glauk Konjufca, biće nastavljena sutra u 17 časova.

Sednica skupštine je započela sa dva sata zakašnjenja, a na početku zasedanja kvorum za Vjosu Osmani dali su i Demokratski savez Kosova, osam poslanika stranaka nevećinskih zajednica, ali i poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Aljbena Rešitaj, iako je predsednik te partije Ramuš Haradinaj izjavio da njegova stranka neće ni glasati za Vjosu Osmani, niti će dati kvorum za njen izbor. Nešto kasnije, poslanica Rešitaj je prešla i u poslanički klub Pokreta Samoopredeljenje.

Iako se do poslednjeg trenutka očekivalo da će Avdulah Hoti, Agim Veljiu i Driton Seljmanaj iz Demokratskog saveza Kosova ubaciti svoje listiće u glasačku kutiju i tako obezbediti kvorum, to se nije dogodilo, pa je u prvom glasanju u prvom krugu u glasačkoj kutiji bilo 78, a u ponovljenom prvom krugu 79 glasova.

Poslanici Srpske liste nisu bili u sali za vreme današnje sednice, dok su predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj i potpredsednik te partije Bedri Hamza, bili kratko u skupštinskoj sali, da bi posle Hodžajevog obraćanja u kome je rekao da Vjosa Osmani nije pogodna ličnost za predsednicu i da je „Aljbin Kurti autokrata“, napustili salu. Sednici nisu prisustvovali ni Adem Hodža iz Jedinstvene goranske partije i Fadilj Gaši iz Romske inicijative.

Anđelka Ćup