Данас се слави Ускрс по грегоријанском календару

Илустрација фото: pixabay/Couleur

Хришћани који поштују грегоријански календар, данас славе највећи празник – Ускрс.

Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу, данас прослављају католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве.

За Ускрс се традиционално фарбају јаја у црвено, као симбол проливене крви Христове.

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.

Верници, по устаљеној традицији, ускршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму.

Званичници честитају Ускрс

Председник општине Грачаница Срђан Поповић честитао је католичким верницима највећи хришћански празник Ускрс, уз жељу да им “празник Христовог васкрснућа протекне у миру, љубави, здрављу и радости”.

„Ускршњи празници подстичу нас да будемо учућени једни на друге и подсећају на вредности међусобног уважавања и поштовања. Желим да радост Ускрса испуни ваше домове задовољством и благостањем, да празник проведете окружени породицом у добром здрављу и расположењу“, наводи се у честитики председника Поповића.

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић пожелео је верницима да празник прославе у миру.

“Победа живота над смрћу нека буде главни подстрек да истрајете у превазилажењу свих изазова који су пред вама”, написао је Ракић.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај честитао је Ускрс свим грађанима Косова католичке вероисповести.

„Ускрс нас подсећа на жртву и тријумф живота над смрћу, вредности које су Албанци оличавали кроз историју. Косовском бискупу, свим албанским католицима и нашим међународним пријатељима, срећан Ускрс“, написао је Харадинај на Фејсбуку.

Српска православна црква, која време мери по старом, Јулијанском календару прославиће Ускрс ове године 2. маја.

Милена Максимовић