Петар Петковић: Уместо порука о дијалогу, Вјоса Османи наставља са кампањом мржње

После говора председнице Косова Вјосе Османи у коме је рекла да Србија мора да одговара за све, како је рекла, злочине на Косову и да се покаје, реаговао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, рекавши да „уместо порукама о дијалогу и заједничком решавању проблема, Вјоса Османи наставља са кампањом мржње и непријатељства према Београду“.

„Од две изјаве које је за мање од 24 сата госпођа Османи дала са нове позиције у оквиру Привремених институција самоуправе, обе су биле уперене према Београду и обојене отвореним анимозитетом према српским народу. То веома јасно говори да ће приоритети нове власти у Приштини, уместо дијалога и трагања за компромисом бити огољена мржња према Србима“, каже Петковић у саопштењу достављеном медијима и додаје да такву реторику подгрева и, како је рекао, ментор Вјосе Османи, Алјбин Курти.

„Уместо тога, Османи и Kурти треба да смогну снаге да превазиђу антисрпску опсесију и окрену се дијалогу, компромису, разговору, заједничком трагању за решењем и испуњавању међународно признатих обавеза. Београд је на том путу пуних осам година и упркос свим опструкцијама Приштине, уценама и претњама, истрајава у напорима да осигура стабилну будућност и мир за све народе на овим просторима“, закључује се у саопштењу канцеларије за КиМ.