Шта може да очекује српска заједница од двојца Аљбин Курти – Вјоса Османи?

Вјоса Османи Садриу, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Новоизабрана председница Косова Вјоса Османи Садриу је други пут заузела председничку фотељу. Први пут када је након оставке Хашима Тачија, као тадашња председница Скупштине Косова, преузела вршење дужности председника и сада када је након парламентарних избора, одржаних 14 фебруара, уз Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, освојила највише гласова, преко 300 000. Иако је Вјоса Османи некада била умерена политичарка која је била одана идејама првог председника Ибрахима Ругове и још у тинејџерским данима се прикључила његовој партији, данас прихвата радикалне левичарске идеје и ставове Аљбина Куртија, захваљујући којима је и постала косовска председнива.

„Та генерација која је дошла после рата и која нема директно крваве руке, она је екстремнија и са њом је теже живети. Она има тврђе ставове и она мора да се докаже и својим претходницима и својим гласачима и својој генерацији, а то неће бити никако лако. Они ће, уколико било шта мисле да ураде, морати радикално да одустану од садашње идеологије и да се окрену и да кажу „еј, хајде да средимо ово друштво, јер оно није друштво мржње и није друштво које ће сваки дан понављати злочини, морате платити за то и директно оптуживати Србе“, а са друге стране, нама на терену, у гетима, одузимати слободу и немати никакву одговорност за све оно што се догодило у протеклих 20 година“, рекао је за наш портал књижевник Живојин Ракочевић.

У свом првом обраћању као председница Косова, Вјоса Османи није пропустила да спомене Србију. Уз позив на равноправан дијалог, нова председница оптужујући Србију за геноцид, тражи од ње да се покаје, за како она тврди, злочине које је починила на Косову. Међутим, покајање и злочине својих сународника није споменула, али је баш као и Аљбин Курти, истакла три најважнија стуба за Косово, а то су Сједињене Америчке Државе, Европска Унија и Албанија.

„За Србе на Косову не верујем да ће бити боље, јер то је у ствари само заокруживање једног процеса стварања нових елита на Косову, а те елите сарадњу са Србима виде у отклону Срба од Београда, што сигурно неће да се догоди и није у нашем у интересу. Без обзира што се то види као одређена врста инструментализације међу Албанцима, то је суштински национални интерес Срба са Косова. Та популарност на којој су они добили власт, заснива се на анимозитетима према Србији и тренутном моделитету преговора који тежи ка компромису, а то није њихов циљ. Мислим да ће доћи до озбиљног застоја у преговорима и чак мислим да ће доћи до опасности да се тренутни моделитет преговора доживи потпуни колапс и да се врати идеја као што је подела Косова“, истакао је Миодраг Маринковић из Невладине организације „Актив“ из Косовске Митровице.

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Новоформиране власти у Приштини наслеђују пропале институције и пропалу привреду, сматрају наши саговорници.

„Наслеђују једну идеологију која искључује друге и другачије, наслеђују и у косовски систем, уграђују заправо идеје како би идеално требала да изгледа борба против Срба и како би требали да изгледају идеали Ослободилачке војске Косова. И Срби и Албанци на Косову могу да очекују наставак политичке конфузије и наставак једног система који неће знати да одговори ни на једно важно и кључно питање. Кључно питање је како све ово да се преживи, а питање свих питања је шта ће бити са слободом косовских Срба? Оног тренутка када они буду схватили да оставе на миру слободу косовских Срба и развој косовских Срба и да схвате да ће Срби једног дана бити конститутивни део града, и Приштине, Призрена и свега, и да ће морати са њима да живе, а не да их елиминишу из живота, биће развоја за све. Основни дијалог је са слободом косовских Срба који су узели 1999. године. Све док не схвате да је то основа сваког дијалога, и Приштина и Београд и међународна заједница, неће бити ни најмањег помака на Косову и Метохији, закључује Ракочевић.

Иако је нешто више од годину дана вршила дужност председнице Косова, медијима из највишег законодавног тела, није пристигло ниједно саопштење на српском језику. У јучерашњем свом првом обраћању, Османијева је поручила да ће бити председница свих грађана, па остаје нада да ће Османијева ипак подједнако размишљати о свима који на Косову живе.

Ана Марковић