Међународни дан Рома: Роми у Грачаници, праћени стереотипима, преживљавају

Foto Wikipedia: Застава Рома

Данас се обележава Међународни дан Рома. У општини Грачаница припадници ове заједнице живе у нехуманим условима

Данас се обележава Међународни дан Рома. У општини Грачаница припадници ове заједнице живе у нехуманим условима недостојним живота у 21. веку. Без права на школовање на свом језику, без адекватне здраствене заштите, без посла, праћени стереотипима, преживљавају.

Данас, када смо их обишли, већина њих није желела да о проблемима јавно и говори. Огорчени су, кажу да их се надлежни сете једино на данашњи дан, или у предизборној кампањи.

„Нико нас не обилази. Дођу једино када је потребно да гласамо или за дан Рома. И више нас не обилазе“, рекао нам је Исмет Чекатоли.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Његов комшија Ајан Чекатоли је после ратног сукоба 1999. године избегао са породицом у Грачаницу и већ 21 годину живи као подстанар.

„Од како сам избегао, променио са неколико кућа. Где год сам живео, увек је нешто фалило на кући. Са петоро деце живимо у малој трошној кући и примамо само социјалну помоћ Републике Србије, са којом једва преживљавамо“, каже Чекатоли и додаје: „Цео живот живимо неправедно. Када год смо покушали да тражимо помоћ од општине, добили смо одговор да нам ништа не припада. Више не знам где да идем и коме да се жалим“, огоречено нам је испричао Чекатоли.

Када посетите ово насеље, прво што приметите је раскопан пут и поплављена канализација.

„Погледајте наше улице, ево годину дана су у катастрофалном стању, они не могу да их поправе. Улице су некада биле добре, имали смо тротоар, канализацију, воду… Прошле године су почели са радом и тако су оставили недовршено“, бесан је Исмет Чекатоли.

Са друге стране, из Ромске иницијативе истичу да проблеми са којима се Роми на Косову суочавају трају деценијама.

„То су проблеми инфраструктуре, становања, образовања, запошљавања. То су исти проблеми са којима се суочавају и наше комшије, с тим што је ефекат тих проблем код Рома и наше заједнице много већи и изражава се другачије“, рекао је за наш портал председник Ромске иницијативе Газмен Салијевић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У време пандемије корона вируса, њихов већ ионако маргинализован живот, још је тежи.

„Поготово у овим данима када се очекује да хигијена буде на већем нивоу, када се захтева да се константно перу руке, да у кући имате маске, средства за дезинфекцију, наравно да је проблем израженији“, додаје Саљијевић.

Несређене куће, влага и огромне количине смећа које се налазе у близини стамбених објеката, легла заразе, посебна је опасност у време пандемије. Овдашњи Роми кажу да, ни сами не знају како их је корона вирус заобишао и како није било више мртвих, с обзиром на услове у којима живе.

„За време епидемије је теже, не излазимо нигде, осим ако морам по терапију код доктора“, каже Исмет Чекатоли.

„Не излазимо уопште за време пандемије, ја повремено одем да обиђем своју мајку“, додаје Мифтари Зеида.

У 21. веку многи Роми након завршеног основног образовања, прекидају даље школовање. Из Ромске иницијативе поручују да без едукације ове популације у погледу усавршавања , тешко могу доћи до сталног запослења.

This slideshow requires JavaScript.

„Све потиче од образовања, ако се деца не школују, не можемо да очекујемо да могу да се запосле и да имају добар и стабилан посао. А са друге стране не можемо да очекујемо да имају неке услове за живот, јер нису запослени“, сматра Сунај Гарипи, ромски активиста.

Гарипи истиче да помоћ која се пружа Ромима није довољна за њихов бољи стандард живота.

„Не знам колико то може да се промени и шта институције могу да ураде како би се мало више бавиле проблематиком Рома, јер проблема има превише. Постоје породице које можда и немају шта да поједу преко дана, или ако данас имају, сутра неће имати“, казао је ромски активиста.

У општини Грачаница живи преко 2.000 припадника ромске заједнице, а само у такозваном ромском насељу живи око 500 породица.

Ана Марковић