Петковић и патријарх Порфирије о заштити и обнови храмова СПЦ на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је данас са патријархом српским Порфиријем о кључним питањима важним за останак и опстанак српског народа, као и заштити и обнови храмова Српске православне цркве на Косову и Метохији.

Петковић је Патријарха српског упознао са тренутном безбедносном ситуацијом и положајем српског народа на Косову и Метохији, који је како се наводи, готово свакодневно изложен бројним изазовима и потешкоћама, „посебно у време када се надвила претња да дијалог и разговор замене уцене и претње“.

Петковић је посебно нагласио да је у последње време нападима и скрнављењу био изложен велики број српских цркава на Косову, наводи се у саопштењу.

„Напади на наше светиње имају за циљ протеривање српског народа са вековних огњишта, затирање наше прошлости и духовности, како би се уништио сваки траг историјског континуитета српског народа и државе на Косову и Метохији“, истакао је Петковић.

Посебна пажња у разговору посвећена је сарадњи на заштити и обнови православних манастира и цркава на простору Косова и Метохије, „са посебним освртом на пројекат обнове тешко оштећене цркве Богородице Љевишке у Призрену и очувања и обнове Пећке патријаршије“.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и поглавар Српске православне цркве сагласили су се да је од „непроцењивог значаја да Црква и Држава заједничким напорима и старањем делају за бољитак нашег народа у покрајини“, додаје се у саопштењу.

Петковић је патријарху пренео и како је организован процес имунизације против вируса КОВИД-19 српског становништва са Косова и Метохије, али и „напорима које Канцеларија чини да свима олакша процес вакцинације који је важан пут ка заједничкој победи над пандемијом“, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.